Beyrut'tan İstanbul'a tüm uçuşlarda biletler tükendi.

İsrail, Lübnan'ın güneyine "Kuzeyin Okları Operasyonu" adıyla karadan işgal saldırıları başlatırken haftalardır bombaların altındaki Lübnan'dan kaçış da başladı.

Lübnan'da 17 Eylül'den beri İsrail'in art arda saldırıları sonucu 104'ü çocuk en az 1273 kişi öldü. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. 

Hızla savaş alanına dönen Lübnanlılar, artan şiddetten kaçarak Türkiye'ye geliyor. Lübnan'ın ulusal havayolu şirketi Middle East Airlines’ın Beyrut'tan İstanbul'a olan tüm uçuşlarında biletler tükendi.

'YAKINDA DÖNMEYİ UMUYORUZ'

Sıla Bebek; "Durumunda iyileşme yok ve kötüye gidiyor!" Sıla Bebek; "Durumunda iyileşme yok ve kötüye gidiyor!"

İsrail'in hava saldırılarından kaçarak dün İstanbul'a gelen yüzlerce Lübnan vatandaşı, Reuters'a yaptıkları açıklamada yaşananlardan dolayı sarsıldıklarını ancak yakında evlerine dönmeyi umduklarını söyledi. İstanbul'a gelen Beyrutlu Aref Arhad, "Lübnan'da durum çok kötü. Beyrut'ta çok sayıda bombalama olayı yaşanıyor. Bütün gece gökyüzünde askeri uçakların sesini duyuyoruz" dedi.

Lübnanlı gazeteci Lina Diab da, yaşadığı bölgenin hala güvenli olduğunu ancak önlem olarak ayrılmaya karar verdiğini belirterek "Stresle yaşamak istemiyoruz, bu yüzden İstanbul'a gelmeyi, bir süre kalmayı ve neler olacağını izlemeyi tercih ediyorum. Umarım yakında Lübnan'a geri döneriz” diye konuştu.

Lübnan'daki 315 yabancı uyruklu da, deniz yoluyla Mersin'in Silifke ilçesine getirildi. Yabancı uyruklular, Türkiye'deki farklı havaalanlarından ülkelerine gönderilecek.

Bu arada Lübnan makamları, pasaportu olmadığı halde ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşların çıkışına izin verilmesi kararı aldı.

ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK GÖÇ DALGASI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in devam eden hava saldırıları nedeniyle ülkede yerinden edilenlerin sayısının bir milyona yaklaştığına dikkati çekerek, Lübnan tarihinin en büyük göç dalgasının yaşandığını ifade etmişti. 

Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 17-18 Eylül'de Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlattı, 23 Eylül'de de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. 

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere toplam 1052 kişi İsrail saldırılarında öldü. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. 

Lübnan'ın güney kesimlerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ederken, Suriye'ye de 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor. 

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Editör: Şevval Örs