Bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Lübnan'a giden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın amfibi gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Mersin'e doğru yola çıktığı açıklandı.

Gemilerin dönüşe geçtiğini ilk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan duyurdu. Sabah 08.05'te sosyal medyadan açıklama yapan Fidan "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, Lübnan'daki vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde tahliye eden ve kardeş Lübnan halkına insani yardım götüren gemilerimiz, Beyrut'tan ayrılarak Mersin'e doğru yola çıktı. Ülkemiz, İsrail'in bölgede yaydığı savaşın yarattığı insani kriz karşısında bölge halklarına yardım elini uzatmaya ve yurt dışındaki vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak için her adımı atmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

MSB ÜÇ SAAT SONRA PAYLAŞTI

Ancak gemilerden birinin limandan ayrılıp açıkta beklediği, diğerinde ise tahliye işleminin sürdüğü ileri sürüldü. Fidan'ın açıklamasından yaklaşık üç saat sonra Milli Savunma Bakanlığı, tahliyeye dair görüntüleri paylaştı.

Bakanlığın açıklamasında "İsrail’in saldırıları sonucu Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızı tahliye eden Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimiz, Mersin’e gelmek üzere Beyrut Limanı’ndan yola çıktı. Tahliyeyi gerçekleştiren TCG SANCAKTAR VE TCG BAYRAKTAR gemilerimize, iki adet fırkateyn ve iki adet karakol gemisi koruma sağlıyor. Gemilerimizin bu akşam saatlerinde Mersin Limanı’na varması bekleniyor" denildi.

TAHLİYEDE KAOS İDDİASI 

Bölgedeki gazetecilerin yayınlarına yansıyan görüntüler tahliye işlemi sırasındaki karmaşa dikkat çekti. Ayrıca gemilere ilk olarak Suriye ve Lübnan uyruklu kişilerin alındığı iddia edildi. Bunun üzerine kuyruktaki Türk vatandaşları ile yabancılar arasında kavgaların yaşandığı, duruma askerlerin müdahale ettiği ileri sürüldü. 

ÖZDAĞ: SİZ TÜRK DÜŞMANISINIZ 

Bu iddiayı sosyal medya hesabından dile getiren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ "Türkiye’den Lübnan’a Türk vatandaşlarını tahliye etmek için yollanan gemiye önce Suriyeliler ve Lübnanlılar alınmış. Türkler buna tepki göstermiş, kavga çıkmış. Biz bu rezalete karşı çıkınca bize IRKÇI diyorlar. Biz de size cevap veriyoruz. Siz Araplar karşısında aşağılık kompleksine sahip Türk düşmanlarısınız" görüşüne yer verdi. 

DIŞİŞİLERİ'NDEN YALANLAMA

Öte yandan iddialar üzerine Dışişleri kaynakları tahliye operasyonunun detaylarına dair açıklama yaptı.

Gemilerde yabancılara öncelik tanındığı iddiasını yalanlayan kaynaklar; 878'i Türk vatandaşı, 24'ü KKTC vatandaşı olmak üzere toplam 966 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

Kaynaklar, bugün 878 Türk ve 24 KKTC vatandaşıyla bunların birinci derece yakınları olan 64 kişi olmak üzere 966 kişinin Türk gemileriyle tahliye edildiğini kaydetti.

"Gemilere binişlerde yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığına dair haberler kesinlikle doğru değil." ifadelerini kullanan kaynaklar, şimdiye kadar paylaşılan bilgilerden de görüleceği üzere bu kimselerin bir Türk vatandaşının yakını olarak gemilere kabul edildiğini belirtti.

Kaynaklar, gemilere yabancıların alındığına ilişkin iddialara yönelik ise "Bu tip haberler yabancı düşmanlığını körüklediği gibi zor şartlarda gerçekleştirilen bir operasyon sırasında sahada görev yapan kişilerin işlerini güçleştiriyor" ifadelerini kullandı.

BİN 900 KİŞİ GELECEĞİNİ BİLDİRDİ

Dışişleri Bakanlığına ön başvuru yapan kişi sayısının 2 bin 500 olduğunu aktaran kaynaklar, bu kişilerle telefonla görüşüldüğü, toplanma noktalarına 1900 kişinin geleceğinin bildirildiği ve hazırlıkların da buna göre yapıldığı belirtildi.

Kaynaklar, tahminlerine göre 1000 civarında kişinin toplanma noktalarına geldiğini ve bazılarının son anda gemiye binmekten vazgeçtiğini aktardı. 

"TSK VATANDAŞINI BIRAKIP YABANCI ALMAZ"

Ebru Baki ile Para Politika programında iddiayı değerlendiren SÖZCÜ yazarı Deniz Zeyrek "Mantığa hatalı bir kere" vurgusu yaptı.

Zeyrek, şunları söyledi:

3,7 milyar TL'lik 'Aile Destek' ödemeleri hesaplarda 3,7 milyar TL'lik 'Aile Destek' ödemeleri hesaplarda

- Bu nakliye meselesine gelince bizim Silahlı Kuvvetler'in en büyük başarılarından biridir. Daha önce Libya'da da böyle operasyonlar yürüttüler. Böyle bakmak lazım. 'Göçmen getiriyor' suçlaması ağır bir suçlama. Bu organize bir şey, 'Ben geldim beni kaçır buradan' gibi bir şey değil. Yaralılar vs. olabilir, münferit durumlar olabilir ama TSK kendi vatandaşını bırakıp yerine Suriyelileri falan almaz.

Editör: Şevval Örs