Haber: TENZİLE AŞÇI Kamera: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR) – Konak Belediyesi, hayat pahalılığı altında ezilen emeklilerin sosyal hayata katılımını sağlamak için uygun fiyat politikasının uygulanacağı ‘Mutluluk Kahvesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa gelen emekliler, dün açıklanan zam oranlarına tepki gösterirken belediyelerin emeklilere hizmette iktidarın önüne geçtiğini ifade etti.

Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısıyla mücadele eden emeklilerin yüzü dün yapılan zam oranlarıyla da gülmedi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranından sonra memur, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı belli oldu. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yılın ikinci yarısı için yüzde 19,31, İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 24,73 zam yapılacak.

Zam öncesi 10 bin lira ve civarında maaşla geçinmeye çalışan emekliler, sosyal hayata dahil olamamaktan şikayet ederken birçok belediye emeklilere uygun fiyatlı hizmet verecek tesisler için düğmeye basmıştı.

Son olarak Konak Belediyesi tarafından Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun seçim vaatlerinden biri olan ‘Mutluluk Kahvesi’ açıldı.

Yoğun katılımla gerçekleşen Mutluluk Kahvesi’nde mevcut fiyatların çok altında fiyat politikası uygulanacak. Açılışta konuşan Başkan Mutlu, kafenin emeklilerin sosyal hayata katılımına katkı sağlayacağını ifade ederken emekli vatandaşlar ise emeklilere verilen zamlara tepki gösterdi.

Mutlu: “Emeklilerimiz evden çıkamaz olduklarını söylemişlerdi”

Kafenin seçim döneminde emeklilerin öncelikli taleplerinden biri olduğunu hatırlatan Mutlu, şunları söyledi:

“İlk 100 gün içinde emekli lokalini düşünmüştük. Bunun adına da ‘Mutluluk Kahvesi’ dedik. Seçim döneminde emeklilerimiz evden çıkamaz olduklarını söylemişlerdi. 10 bin lira maaşa mahkum edilen emeklilerimiz artık sokağa çıkıp sosyalleşemediklerini, çay kahve içemediklerini söylemişlerdi. Belediyenin bu mekanını da biz ağırlık olarak emeklilerimizin kullanacağı bir kafeye dönüştürelim istedik. Beledinin yönettiği diğer yerlerin ötesinde bir ücret politikası uygulayacağız. Umuyorum burada hep birlikte çok güzel zaman geçiririz.

Atalay: “Belediyelerin devleti yavaş yavaş erittiğini düşünüyorum”

Açılışa katılan Aynur Atalay, belediyelerin emeklilerin sorunları için iktidardan daha çok çalıştıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Emekliler için belediyelerin açtığı her yer çok güzel Farklı yerlere gidilemeyeceğine göre böyle güzel yerlerin açılmasına devam edilmesini istiyoruz. O zam oranını kendisi alsın, bize vermesin. Önemli değil. Onu da devlettin yan ürünlerine kullansın. Emeklileri, halkı düşünmeyen bir insanı bundan sonra biz de düşünmeyeceğiz. CHP’nin bütün belediyeleri o kadar güzel yerler açıyorlar ki… Sanki devlet belediyeleri oluştu. Şu durumda belediyelerin devleti yavaş yavaş erittiğini düşünüyorum.”

Altınkaynak: Geçinemiyoruz bu maaşla maalesef

Emekli maaşıyla geçinemediklerini ifade eden Ayhan Altınkaynak, şunları kaydetti:

“Geçinemiyoruz bu maaşla maalesef. Çok güzel bu gibi yerler. Belediyemize emeklileri destekledikleri için teşekkür ederiz.”

Karakaya: Gıdalar düşmüyor, pazardan bir şey alınmıyor

Emeklilerin kötü şartlar altında yaşadıklarını ifade eden Gülnur Karakaya, şöyle konuştu:

“Çok kötü oluyor böyle gidişle. Elektriğe yüzde 38, suya zam. Ekmek oldu 10 lira Fakirlik çok kötü. O Şimşek, iki tane yerden para aldığı takdirde bir tanesini emekçilere versin. Bu devlet değişmediği takdirde böyle olmuyor. Fakirler daha çok parasını alsın daha iyi olsunlar. Biraz da fakirlerle ilgilensin. Dakika başı zam yapılmasın. Gıdalar düşmüyor, pazardan bir şey alınmıyor.”

Ekşioğlu: Temmuz’da rahatlayacağımız düşünüyorduk ama beklediğimiz olmadı

Deniz Yavuzyılmaz: "Türkiye ekonomisi maalesef AK Parti politikaları nedeniyle hastalanmış vaziyette" Deniz Yavuzyılmaz: "Türkiye ekonomisi maalesef AK Parti politikaları nedeniyle hastalanmış vaziyette"

Emeklilerin mevcut maaşlarıyla geçinemediklerinin altını çizen Tüm Emekliler sendikası Konak Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, Konak Belediyesi’nin kafe projesiyle ilgili olumlu ifadeler kullanarak şunları söyledi:

“Bu zammı değerlendiremiyorum zaten geçinemiyorlar. Bundan sonra çok daha kötü olacak. Emekliler olarak temmuzda rahatlayacağımızı düşünüyorduk ama beklediğimiz olmadı. Olmayacak da biliyoruz. Çok kötü durumdayız. Ben bir hafta önce pazara gittim. Taze fasulye 100 liraydı. Bu hafta 150 lira olmuş. Yenilebilecek peynir 500 lira. Hangisini söyleyeyim?

“Hakikaten Konak mutlu oldu”

Onların bahçeleri var ya hani kek falan vereceklerdi… Tabii hepsi fiyasko. Biz bugüne kadar belediye başkanlardan hep bunu istedik. Nilüfer Hanım ziyarete geldiğinde ‘Sizden bir tek şey istiyorum. Bizim emeklilerimize para olmadığı için ya gelip şubemize oturuyorlar. Biz çay yapıyoruz. Ama diğerlerinin hepsi sokaklarda sürünüyorlar Banklarda oturuyorlar. Sizden bir şey istiyoruz. Emeklilerin kolayca ucuz bir şekilde geçinebilecekleri, çay içip sohbet edebilecekleri, gazete okuyabilecekleri bir yer rica ediyorum’ demiştim. Kendisi ‘Konak mutlu olacak’ demişti. Hakikaten Konak mutlu oldu.”

 

 

Kaynak: anka