MUSTAFA USTA
(SİNOP) - KESK Sinop Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Musa Uzun, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ne tepki göstererek, “Kendileri gibi düşünmeyen öğretmenleri en son eğitim akademilerinde eleyerek öğretmen olmalarının önüne geçecekler” dedi.
KESK Sinop Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Musa Uzun, Mecliste görüşmeleri devam eden Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Uzun şunları söyledi:
“Bizce bu, öğretmenlik meslek kanunu değil. İktidarın kendisine biat etmeyen, kendisi gibi düşünmeyen öğretmenleri atamama, atanmışsa da iki müfettiş soruşturmasıyla geri göreve almak için uydurulan bir meslek kanunu. Türkiye’de biliyorsunuz, öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri var. Eğitim fakülteleri ikinci plana atıyor. Şu ana kadar eğitim fakültelerini bitirmiş bir öğrenci öğretmen olarak atanması için yeterliydi. Ama şu anda eğitim fakültesini bitirmiş olsa dahi, öğretmen yetiştirme akademisine girecek ve burada dört dönem boyunca çeşitli dersler alacak. Bu derslerden yazılı sınav olacak. Uygulamalı olanlardan ise gözetim denetiminde bu uygulamaları yapacak. Bunlardan sonra geçerli not alırsa öğretmenliğe atanma hakkı kazanacak. Bu da şu demek oluyor: Aslında eğitim fakültelerinin verdiği eğitime, oradaki verilen emeğe, oradaki hocaların verdiği öğretmenlikle ilgili eğitime güvenmiyoruz. Güvensek de, bu öğretmenler içinde eğitim fakültelerini bitirenlerin içinden KPSS’ye girip de, bizim gibi düşünmeyenler olabilir. Bunları da atamak zorunda kalıyoruz. Ama bu yasayı geçirirlerse öğretmen akademilerine kimi alırlarsa alsın, orada sonunda bir mülakat daha var. O mülakattan ve yazılı sınavdan geçme şartı var. Yazılı sınavdan belki bir şey yapamazlar ama mülakatları uygulama esnasında Türkiye’de biliyoruz daha önce bir çok örnekleri var mülakatların. Adam kayırmaya, birilerini elemeye yaradığı için, bunu yaparak kendileri gibi düşünmeyen öğretmenleri en son eğitim akademilerinde eleyerek öğretmen olmalarının önüne geçecekler."İş güvencemizi ortadan kaldırıyor"
Öğretmen olduktan sonra da şöyle bir tehlikesi var: Bizim şu an iş güvencemiz var. Bu iş güvencesini de ortadan kaldırıyor. Nasıl kaldırıyor? Bu maddeler geçerse çalışan bir öğretmene iki tane müfettiş gelecek. Bu öğretmen eğitim öğretimde yetersizdir raporu tuttuğu an hemen milli eğitim bunu öğretmenlikten alıp, öğretmen akademisine gönderiyor ve orada bu öğretmen bir eğitimden geçiriliyor. Orada eğitimden geçirildikten sonra müfettiş raporuyla tekrar atanması sağlanacak. Eğer öğretmen akademisinden geçer not alamazsa, oradan tekrar öğretmenliğe dönebilir izni alamazsa 'geri hizmete' alınacak. Bu da ne demek? Öğretmeni okuldaki diğer teknik personellerle, milli eğitimdeki çalışanlar gibi bürolarda çalıştırmaya başlayacaklar. Böylece, öğretmenin itibarı da meslek onuru da, mesleki güvencesi de kaldırılmış olacak. Bunun için biz buna karşıyız.”