Gündem

Karadeniz'de Petrol Sızıntısı, İki Rus Tankeri Battı!

Açıklamada gemilerdeki mürettebat sayısının toplam 29 olduğu ve "kaza sonucunda" petrolün denize döküldüğü belirtildi.

Açıklamada gemilerdeki mürettebat sayısının toplam 29 olduğu ve "kaza sonucunda" petrolün denize döküldüğü belirtildi.

Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça servisine göre, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212'den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve bunlardan ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Yaralı mürettebatın tamamının hipotemri geçirdiği bildirildi.

İkinci tanker Volgoneft 239'daysa 14 mürettebat üyesinin olduğu ve mürettebatının tahliyesinin "olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği" açıklandı.

Kurtarma ve temizleme operasyonuna römorkörler, helikopterler ve 50'den fazla personelin katıldığı bildirilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, olayın takibi için Başbakan Yardımcısı Vitaliy Savelyev liderliğinde bir çalışma grubu kurulması talimatını verdiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Greenpeace: '8 bin ton petrol sızarsa Karadeniz'deki insan kaynaklı en büyük felaketlerden biri olur'

Petrol sızıntısının tam boyutu ve gemilerin akibeti henüz tam olarak bilinmiyor.

Reuters haber ajansına göre petrol tankerlerinin her birinin kapasitesinin yaklaşık 4 bin 200 ton.

BBC'ye konuşan Lloyd's List adlı nankliye endüstrisi dergisinde analist Michelle Bockmann, iki geminin de Volgatanker şirketine ait olduğunu ve her birinin azami kapasitesinin yaklaşık 3,500 ton olduğunu belirtti.

Bockmann, tankerlerin görece küçük olduğunu; Rusya ham petrolünü uluslararası sularda taşıyanların kapasitesinin genellikle 120 bin ton dolaylarında olduğunu belirtti.

Sözkonusu tankerlerin Rusya'nın nehirleri veya kıyı suları üzerinden petrol taşımak için kullanılmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Greenpeace, iki tankerden denize yaklaşık 8 bin ton petrolün sızması durumunda, bunun Karadeniz'deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rügar ve akıntılar nedeniyle mevcut hava koşullarında kontrol altına alınmasının çok zor olacağını öngördüğünü söyledi.

Greenpeace, Rus yetkilileri olayın çevre üzerindeki etkisini azaltmak için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırdı.

Kerç Boğazı, Rus tahılının ihracatı için önemli bir rota. Bunun yanında ham petrol, yakıt ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı için de kullanılıyor.

2007 yılında, bir diğer petrol tankeri Volgoneft 139, Kerç Boğazı açıklarında demirliyken fırtına sonrasında ikiye bölünmüş ve bin tondan fazla petrol Karadeniz'e sızmıştı.

Greenpeace, kazanın boğazın her iki yakasında onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirlettiğini hatırlattı.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı topyekun işgale başlamasından bir süre sonra Batılı ülkeler petrol ithalatına karşı yaptırım uyguladı.

Rusya, bu yaptırımları atlatmak için genellikle bakımsız ve uygun sigortası olmayan ''hayalet tanker filosu'' kullanmakla suçlanıyor.

Analist Michelle Bockmann, pazar günü batan tankerlerin bu filonun bir parçası olmadığını düşündüğünü belirtti.