Karabıyık: Eğitim Sistemimizin Sorunu Baraj Değil Niteliktir
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, üniversite giriş sınavlarındaki baraj puanlarının kaldırılmasına ilişkin “Eğitim sistemimizin sorunu baraj değil niteliktir”...
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, üniversite giriş sınavlarındaki baraj puanlarının kaldırılmasına ilişkin “Eğitim sistemimizin sorunu baraj değil niteliktir” dedi.
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) ön lisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanı uygulamasının kaldırılmasını değerlendirdi.
Karabıyık, “AKP iktidarında ortaöğretim kurumlarına ve üniversitelere giriş sınavlarında sayısız değişiklik yapılmıştır. Getirilen yeni sistemlerle kaldırılan sistemlerin gerekçeleri aynıdır. 20 yıllık AKP iktidarında diploma odaklı eğitim planlaması, yetkinlik odaklı planlamanın önüne geçmiş, nitelikli eğitim ve istihdam arasında bağ kurulamamıştır. Yetkinlik geliştirmeye açık, nitelikli eğitim sadece dar bir azınlığın erişebileceği ayrıcalık haline gelmiştir. Çocuklarımız nitelikli eğitime erişen azınlık ve bu eğitim imkanlarına erişemeyen çoğunluk olarak ayrıştırılmıştır. Kamusal bir hizmet olan nitelikli eğitim satın alınır olmuştur” dedi.
Eğitim politikalarının plansızlığına değinen Karabıyık, “Eğitim sisteminde sürekli değişiklikler yapılarak sistem içinden çıkılamaz bir hale sokulmuştur. Kadrolu akademisyeni ve yeterli imkanı olmayan üniversiteler açılmıştır. AKP iktidarında üniversite mezunlarının büyük çoğunluğuna istihdam sağlanamamıştır. Üniversiteler boş, mezunları ise işsiz kalmıştır” dedi.
Karabıyık, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Milli Eğitim sistemindeki yanlışları, orta öğretimin her gün daha da düşen başarısı ve çocuklarımızın sınav sonuçlarına yansıyan bu durumu eğitim sistemini iyileştirerek, nitelik kazandırarak değil de tartıştırmamak için baraj kaldırılıyorsa, bazı üniversitelerin akademik kadrolarını tamamlamadan, nitelikli eğitimi orada sağlamadan, buralar tercih edilmiyordu, şimdi boş kalmasın diye yapılıyorsa, ayrıca vakıf üniversiteleri öğrencisiz kalmasın diye yapılıyorsa ve en önemlisi de eğitim bir siyasi araç olarak kullanılıp seçim yatırımı için yapılıyorsa bu doğru değildir.
Kaldı ki eğer her öğrencinin üniversiteye erişebilmesi istenseydi, öncelikle sınava giriş ücretleri kaldırılmalıydı. Sınava giren öğrencilerin büyük bir bölümü bu ücreti ödeyemeyecek durumdadır. Sınavların ücretsiz olması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz.”
Yorumlar