(ANKARA) - Kamu Sendikaları Platformu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği toplu sözleşme ikramiyesi için yüzde 1 baraj şartının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi paketine eklenmesini Ankara'da protesto etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi paketine eklenen maddeyle sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi için yüzde 1 şartının yeniden getirilmesi, Kamu Sendikaları Platformu tarafından Ankara’da protesto edildi. Platform adına aşıklama yapan HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek, şunları söyledi:

"Ülkemizde kamu sendikacılığı 1965 yılında 624 sayılı kanun ile hayata geçmiştir. Geçen 59 yıl boyunca özgür ve demokratik bir sendikacılık ne yazık ki tesis edilememiştir. Son 3 yılda uygulanan politikalar ile kamu sendikacılığı tasviye edilmeye çalışılmaktadır. 2022 süreciyle başlayan ve sendikalara yüzde 1 baraj uygulamasını getiren adım Danıştay tarafından, 2023 yılında getirilen yüzde 2 baraj uygulaması ise Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. 2024 yılında bu uygulama tekrar Meclis gündemine  getirildi. Burada yandaş sendikalara rüşvet var. ILO Ankara bu sürece asla ses çıkartmadı. İşçi sınıfı burada da satılmıştır. ILO bu suça ortak oluyor. Bu darbeye karşı özgür, demokratik ve bağımsız sendikalar olarak sonuna kadar direneceğiz."

İstanbullulara AKOM'dan uyarı! İstanbullulara AKOM'dan uyarı!

Protestoya destek veren Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ise şöyle konuştu:

"Demokratik olmayan ve Anayasa'ya aykırı olduğu tescillenen bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Yüzde 1’in altı ne demek? O zaman binde biri bulmayan partiler var, onları da mı kapatmak gerekir? Özgürlük şahsınıza ait olmamalı. İşçiler açısından Anayasa Mahkemesi kararının tanınmaması en büyük zulümdür. Bu haklı mücadeleyi destekliyoruz. ILO başta olmak üzere sarı sendikalara şunu hatırlatmak lazım, 90’lı yıllarda cop yediniz, sendika olmak için mücadele ettiniz. Şimdi büyüdünüz diye küçükleri hor görmeyin."

Kaynak: anka