İstanbul’un merkezinde topraksız tarım
Yemek atıklarının doğal gübre olarak kullanıldığı ve ‘topraktan mutfağa, mutfaktan doğaya’ bilinciyle hareket edilen, bölümdeki öğrencilerin tohumdan hasada her aşamada etkin bir şekilde yer aldığı ‘B...
Yemek atıklarının doğal gübre olarak kullanıldığı ve ‘topraktan mutfağa, mutfaktan doğaya’ bilinciyle hareket edilen, bölümdeki öğrencilerin tohumdan hasada her aşamada etkin bir şekilde yer aldığı ‘BAU Tarım Bahçesi’nin açılışı dün düzenlenen törenle yapıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi binasında düzenlenen açılış programına, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Uygulamalı Bilimler Dekanı Dr. Dilistan Shipman, dekanlar ve öğrenciler katıldı.
“AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE TARIM UYGULAMALARINI GÖSTERMEK”
Açılış programında konuşan BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Dünya tarımı konuşuyor, özellikle organik tarım ele alınıyor. Toprağın verimli hale gelmesi için de çalışmalar devam ediyor. Kentte tarım nasıl yapılır sorusundan yola çıktık. Arkadaşlarımız topraksız tarım uygulamasına geçti. Burada hem gastronomi bölümündeki hem de dışarıdaki öğrencilerimize tarımın sadece toprakta olmayacağını, başka alanlarda da tarımın yapılabileceğini gösterdik. Duvarda, hatta bir dairenin içerisinde de bu tarım uygulaması yapılabilir. Amacımız gastronomi bölümümüzdeki öğrencilere bu uygulamaları gösterebilmek. Aynı zamanda doğal yaşam köyü ve uygulama alanlarını yapmaya başladık. İlkini Karadeniz’de hayata geçirdik. Şimdi başka bölgelerde de bunları geliştireceğiz. Öğrencilerimizle birlikte o bölgedeki insanlarımız ile iletişim kurarak özellikle kadın istihdamı konusunda çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.
“DAHA AZ SUYLA DAHA VERİMLİ ÜRÜN ÜRETİYORUZ”
Toprağın ve suyun yeterli olmadığı durumlarda topraksız tarımın alternatif olduğunu söyleyerek projeye yönelik bilgi veren BAU Yüksek Ziraat Mühendisi Kevser Üner Öztürk ise “Toprağımızı iyileştirerek tarım yapmak önceliğimizdir ama bu da kentsel tarımın öğelerinden biri. Atıl bir duvarı değerlendirdik. Yetiştiricilik yapmak için de hidroponik sistem kuruldu. Topraksız tarımda kökleri desteklemek için hindistan cevizi kabuğunun tohumu kullanıldı. Sistemde besinli bir su döngüsü var. Böylece çok daha az su harcayarak, dikey düzlemde olduğu için daha az bir alanda daha çok yetiştiricilik yapabiliyoruz. Öğrencilerimizin bu uygulamayı deneyimlemesini sağladık” diye konuştu.
Yorumlar