Gündem

İsrail'den Golan Tepeleri saldırısına misilleme, Lübnan'da protesto gösterileri... Bölgede tansiyon yükseliyor

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir futbol sahasına 27 Temmuz'da düzenlenen saldırı, bölgede yeni bir savaş endişelerini artırırken, İsrail'in akşam saatlerinde Lübnan'ı vurması bölgede tansiyonu yükseltti.

(ANKARA) - İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir futbol sahasına 27 Temmuz'da düzenlenen saldırı, bölgede yeni bir savaş endişelerini artırırken, İsrail'in akşam saatlerinde Lübnan'ı vurması bölgede tansiyonu yükseltti.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında İsrail, Lübnan'a misilleme saldırısı düzenledi. Saldırıda 2 kişi öldü çok sayıda kişi yaralandı. İsrail Ordusu saldırıyı "Beyrut'ta Mecdal Şems'teki çocukların  ve çok sayıda İsrailli sivilin öldürülmesinden sorumlu komutana yönelik hedefli bir saldırı gerçekleştirildi" ifadeleriyle  duyurdu. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant: "Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı" açıklamasıyla, saldırının Hizbullah komutanlarına yapıldığını belirtti. İsrail'in, Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırıda Nasralah'ın üst düzey askeri danışmanı Fuad Shukr'u hedef aldığı öğrenildi. 

Saldırının ardından Beyrut sokakları savaş alanına döndü. İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası 8 katlı binanın büyük bölümü hasar aldı. Yaralıların kurtarılması için bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi, binadaki yangının kontrol altına alınması için itfaiye ekipleri gönderildi. İsrail'in Güney Beyrut'a yönelik hava saldırısında Bahman hastanesi de hasar gördü. Lübnan halkı saldırının olduğu noktada eylem yaparak İsrail'i protesto etti, Hizbullah'a destek verdi.

Saldırıya ilk tepkiler

İran'ın Beyrut Büyükelçiliği saldırı ile ilgili olarak, ''İsrail'in güney banliyösüne yönelik çok sayıda şehit ve yaralının olduğu saldırıyı kınıyoruz'' dedi. 

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada ABD'nin Hizbullah ile İsrail arasında bir savaşın kaçınılmaz olmadığına inanmadığını söyledi.