İŞ KAZALARI VE İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI

Türkiye Taşkömürü Kurumu' na ait Bartın /Amasra ilçesindeki maden ocağında 14 Ekim'de hepimizi derinden etkileyen ve maalesef 41 maden işçisinin ölümüne neden olan bir iş kazası yaşanmıştır.

Yaşanan bu acı olaylar sonucu iş kazaları önlenebilir mi sorusunu aklımıza getiriyor. İş verenin ve işçinin her türlü tedbiri alması ve bu tedbirlere uyması halinde dahi iş kazaları yaşanabilir. Buna önlenemez haller deniyor. Bu haller dışında iş kazaları , İş Güvenliği Mevzuatında ve İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununda belirtilen tedbirlerin alınması durumunda elbette önlenebilir. 4857 sayılı İş Kanunun 77. Maddesinde şöyle düzenlenmiştir " İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak , araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de alınan her türlü önleme uymakla zorunludur"  İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri mesleki riskler, tedbirler ve yasal hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. 
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, işveren ile işveren vekillerine , çırak ve stajyer dahil tüm çalışanlara uygulanmak üzere yürürlüğe konmuştur. İş sağlığı ve güvenliği sistemini etkin bir şekilde uygulamakla görevli işverenlerin sorumluluğu yanında, kural koyan ve koyduğu kuralların uygulanmasıni denetlemekle yükümlü devletin de sorumluluğu vardır
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında her iş kolu için alınması gereken önlemler madde madde sayılmıştır. Maden işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatınin 7. Maddesine göre işveren, patlama ve yangın çıkmasını ve bunların olumsuz etkilerini önlemek üzere, patlayıcı ve sağlığa zararlı ortam havasının oluşmasını önlemek, yapılan işlemlerin doğası gereği patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutusmasini önlemek, patlama ve yangın baslangiclarini tesbit etmek , yayılmasını önlemek ve mücadele etmek için yapılan işe uygun tedbirler alır. 8. Maddesine göre işveren bir tehlike anında çalışanların çalışma yerlerini en kısa zamanda terk edebilmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarıni sağlar ve kullanıma hazır bulundurur.

 İş kazaları KADER değildir.. Meydana gelen iş kazalarinin büyük çoğunluğu önlenebilir niteliktedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda ayrıntılı bir şekilde iş sağlığı ele alinmistir. Ama gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli denetimler yapilmadigi için bu kazalar olmaktadır. Hiç bir şey insan sağlığı ve yaşamından daha değerli değildir. 

Kazasız ve sağlıklı günler dilerim....