Tahran hükümeti ajandasında yeni bir karar imza atıldı. İran'ın 1925 yılından günümüze kadar kullandığı Pers takviminin yılının sonu olan Mart 2024'e kadar yaklaşık iki milyon sığınmacıyı sınır dışı etmeyi planlıyor. İran milyonlarca Afgan sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Millettler (BM) verilerine göre 4 milyon Afganlı, İran'ın kendi verilerine göre ise 8 milyon Afganlı ülkelerinde barınıyor.
EN ÇOK İNŞAAT VE TARIM SEKTÖRÜNDELER
Afganistan'da yaşanan çatışmalar binlerce insanı yerinden etti. Afganistan vatandaşların yerinden olarak İran'a sığındılar. Afganlar daha çok inşaat ve tarım işciliğine yöneldiler. Ucuz ve kaçak olarak çalıştırılan Afgan işciler mercek altına alındı.
'İSTİHDAMLARI YASA DIŞI'
İran kolluk kuvvetleri komutanı Ahmet Rıza Rada, hükümetin yeni kararlarını halka arz etti. Afgan sığınmacıları sınır dışı etme kararı aldığını belirtti. Ayrıca İran şirketlerinde çalışma izni olmayan yabancıların ucuza istihdam edilmesinin yasaya aykırı olduğunu bir kez daha altını çizdi.
İŞSİZLİK TAVAN YAPTI
Tahran yönetimi Afgan sığınmacılara karşı aldığı kararda kamuoyundan yükselen seslere kulak verdi. Afgan sığımacıların İran'dan sınır dışı edilme kararının alınmasınınsebeplerinden biri de ülkede işsizliğin tavan yapmasıydı.
ARTIK TOPLUM KABUL ETMİYOR
Öte yandan Afganistan'da Taliban'ın iktidarı yeniden ele geçirmesiyle ülkeyi terk eden Afgan'lı sayısı git gide arttı. Komşu İran'a kaçanların sayısı öne alınamaz hale geldi. Durmadan artan Afgan mülteci durumu İran halkı içinde büyük gerilime sebep oldu. Sayıları gittikçe artan Afgan'lılara İran halkının yaklaşımı gittikçe kötüleşti.
DÖRT BİR ELDEN AFGAN SIĞINMACILARA SALDIRI
DEAŞ'ın Afganistan uzantısının İran'a düzenlediği terör saldırılarıda Afgan vatandaşlarına olan öfkeyi artırdı. İnsanlar artık sosyal medya üzerinden öfke ve nefretlerini aktarmaya başladı. Ayrıca İran'da birçok kentte kitlesel protestolar arttı. Halk Afgan göçmenleri ülkelerinde göremek istemiyordu.
YABANCI YASASI YOLDA
İran parlamentosu duruma el atmaya karar verdi. Yeni yabancılar yasası gündeme geldi. Yasada her şehir ve eyalete yabancı sınırlaması getirelecek. Artık şehir ve eyaletlerin nüfusunun sadece yüzde üçü göçmen olabilecek. Eğer yasa kabul edilirse sınır dışı işlemler birçok göçmeni etkileyecek. BM'den gelen verilere göre İran 2023 yılında 600 bin Afgan'ı sınırdışı etti.
SINIRA DUVAR ÖRÜLECEK
İran silahlı kuvvetleri İran-Afganistan sınır güvenliğini sağlamak için yeni bir adım attı. Sınırda 70 killometre uzunluğunda bir duvar örmeye karar verdi.