Hromadske Radyosu Genel Yayın Yönetmeni Loukerenko: "Ukrayna Benim Ülkem"
Rusya, Ukraynalı sivilleri ve yerleşim yerlerini bombalarken Ukrayna’daki gazeteciler hayatta kalıp çalışmak için mücadele ediyor. Rusya işgalindeki ayrılıkçıların olduğu Donbas ve Luhansk’ta yayın ya...
Rusya, Ukraynalı sivilleri ve yerleşim yerlerini bombalarken Ukrayna’daki gazeteciler hayatta kalıp çalışmak için mücadele ediyor. Rusya işgalindeki ayrılıkçıların olduğu Donbas ve Luhansk’ta yayın yapan Hromadske Radyosu’nun genel yayın yönetmeni Kyrylo Loukerenko, ülkesinden ayrılmak istemediğini ve radyodaki işlerini sürdürmek zorunda olduğunu söyledi. Loukerenko, "Ukrayna’nın bu saldırıdan kurtulmasını ve Ukrayna topraklarında kalabilmeyi çok istiyorum. Burası benim ülkem" dedi.
Rusya’nın Ukrayna’daki sivil halka ve yerleşim yerlerine yönelik saldırılar sürerken gazeteciler de çok zor koşullarda çalışıyor. Ukrayna’daki bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir yayın platformu olan Hromadske Radyosu, ayrılıkçıların olduğu, Rus işgali altındaki Donbas ve Luhansk bölgesinde yayın yapıyor. Radyonun genel yayın yönetmeni Loukerenko, hayatta kalmaya çalışan gazetecilerin yaşadığı sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı.
“UKRAYNA’NIN BU SALDIRIDAN KURTULMASINI VE UKRAYNA’DA KALABİLMEYİ ÇOK İSTİYORUM”
Başkent Kiev’den ayrılmak zorunda olduğunu söyleyen Loukerenko, Romanya sınırına yakın daha güvenli bir yerde olduğunu belirtti. Loukerenko şöyle konuştu:
“Şu an bulunduğum yerde Rus ordusu yok ve burası bombalanmıyor. Burada kalıp durumun nasıl gelişeceğine bakacağım, radyo istasyonumdaki işleri sürdürmek zorundayım. Bir meslektaşım bölgesel savunma birliğine gitti. Diğer bir meslektaşım Kiev'den Batı Ukrayna'ya gidiyor. Bir diğer çalışanımız Almanya’da. Ama ben hala Ukrayna’dayım ve umarım Ukrayna yok edilmez. Ukrayna’nın bu saldırıdan kurtulmasını ve Ukrayna topraklarında kalabilmeyi çok istiyorum. Koşullar öngörülemez hale gelirse, Ukrayna tamamen Rusya tarafından işgal edilirse belki ülkeyi terk edebilirim. Ama umarım gitmem. Çünkü burası benim ülkem. Avrupa ya da ABD’de ne yapacağımdan emin değilim. Umarım ülkemde kalabilirim.
“BURASI KUŞATMA ALTINDA OLAN BİR RADYO İSTASYONU”
Loukerenko, “Çalışma yerlerimiz Ukrayna'nın her yerine dağılmış durumda” diyerek şöyle devam etti:
“Meslektaşlarımın bazıları Ukrayna’nın batısındaki başka şehirlerde, ama çoğu Kiev’de. Karşı karşıya kaldığımız ilk problem fiziksel olarak farklı yerlerde olmamız ve iletişimde kalmak için tüm iletişim araçlarına ihtiyacımız var. Cep telefonları çalışıyor ancak internet bağlantısı zayıf. Ağırlıklı olarak internete bağlı olan ve Kiev’dekiler için farklı bir üretim sürecini içeren bir yere taşındık. Bu, büyük ölçüde Rus ordusunun saldırı ve bombardımanlarına bağlı. Kiev’deki meslektaşlarım hayatta kalabilmek için genellikle sığınıklara gidiyor. Bazı küçük kasabalar, Kiev'in banliyöleri de sürekli bombalanıyor. Yani burası kuşatma altında olan bir radyo istasyonu.”
“SES KALİTESİ İDEAL DEĞİL AMA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
“Karşılaştığımız bir diğer sorun da prodüksiyonu nasıl yapacağımız, ki çoğunlukla insanlar evden çalışıyorlar. Radyo yayınları ses mühendislerine gönderiliyor ve mühendisler onu yayına koyuyor. Stüdyo ortamında olmasa da canlı yayın yapıyoruz. Ses kalitesi ideal değil ama çalışmaya devam ediyoruz.”
“BUGÜNKÜ DURUM 80 YIL ÖNCESİ GİBİ DEĞİL, İNSANLAR BİR ŞEKİLDE GELİŞMELERİ ÖĞRENEBİLİYOR, DAHASI KİMİN SALDIRDIĞI DA AÇIK”
Loukerenko, Ukrayna halkının gelişmeleri nereden ve nasıl takip ettiğine ilişkin gözlemlerini şöyle anlattı:
“İnsanların internete erişimi var ve Telegram kanalları, Viber, Facebook ve Twitter aracılığıyla bazı bilgilere ulaşabiliyorlar. Ukrayna’da Facebook ve Telegram ve tabii ki Instagram en yaygın sosyal iletişim araçları. Bugünkü durum 80 yıl öncesi gibi, İkinci Dünya Savaşı gibi değil. İnsanlar bilgilere erişebiliyor, bu farklı bir durum. Ve bugün kimin şehirlere füze attığı, kimin Ukrayna şehirlerini bombaladığı çok açık bir şekilde belli. Bunu Rus Ordusu’nun yaptığı açık, herkes bunu biliyor.
Daha farklı sorunlar var. İnsanlar, özellikle Rus Ordusu’nun Kiev'e ve diğer bazı büyük Ukrayna şehirlerine girmeye çalıştığı yerlerde her zaman gıdaya, temiz suya erişemiyor.”
“KIRIM’IN İLHAKININ AKSİNE, ARTIK DAHA AZ UKRAYNALI İNSANIN OLANLARI RUS MEDYASININ GÖZÜNDEN GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM”
Haberleşme ve gelişmeleri takip etmek açısından, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettiği dönem ile günümüz arasındaki farkı vurgulayan Loukerenko, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün az sayıdaki Ukraynalı gelişmeleri Rus medyasının gözünden görüyor. Rus medyası, sekiz yıl önce Kırım'ın ilhak edildiği bugünlere göre Ukrayna'da çok daha az popüler. Şu an Ukrayna bizim sekiz yıl önce sahip olduğumuzdan farklı bir ülke.”
“Eğer gerçekten Rus bakış açısından gelişmeleri takip etmek istiyorlarsa YouTube’dan her zaman Rus propaganda makinesini dinleyebilirler. Ancak, bana göre ve bazı kamuoyu anketlerinin ortaya koyduğu üzere, Rusya ve Putin’in popülerliği azaldı. Çünkü insanlar NATO ve AB üyeliğini destekliyor ve bu, sekiz yılda daha fazla arttı. Ukraynalıların çoğunluğu NATO’ya katılmak için oy verecektir. Bu Ukraynalıların Rus medyasının anlatımlarına güvenmediğinin bir göstergesidir. Rus medyasına erişim olmasına rağmen, bu durum yaygın değil. Rusya’nın Kırım’ı ilhakında Ukrayna, çok daha fazla Rus medya makinesine bağlıydı.”
“BAZI ÜLKELERDE HÜKÜMETLER RUSYA’YA KARŞI OLMAK KONUSUNDA İSTEKSİZ OLSA DA HALKLAR UKRAYNA İLE DAYANIŞMA İÇİNDE”
Kimi ülkelerin hükümetlerinin Rusya’nın saldırganlığına karşı net bir tutum almadığını ama halkların Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu söyleyen Loukerenko, şunları belirtti:
“Bazı ülkelerde hükümetler Rusya'yı saldırganlıkla suçlamak konusunda isteksiz olsalar da insanlar bir araya gelip Ukrayna ile dayanışmalarını ifade ediyor, mesela Gürcistan'da bunu görebiliriz. Gürcistan hükümeti Rus saldırganlığı konusunda karamsar ama Gürcistan halkı büyük bir gösteride bir araya geldi.
Bazı ilginç durumlara da tanık olduk. Örneğin İran’da Mahmoud Ahmadinejad bile Rusya'nın eylemlerinden duyduğu nefreti ifade etti. Bu, Rusya'yı doğrudan suçlamayan ülkelerde bile, Rusya'yı suçladıkları insanlar ve bazı tanınmış politikacılarda bile var.
“İKİ TİP GAZETECİ VAR”
Temelde iki tür Rus gazeteci vardır. Birisi Rus hükümeti tarafından finanse edilir. Bu Rusya’daki en yaygın gazeteci grubunu oluşturur. Çünkü diğer grup aslında Putin ve hükümet tarafından elenmiştir. Yani temelde, bu gazeteciler hükümetlerinin hizmetindeler ve kendilerine söyleneni söylüyorlar, bu yüzden kendi fikirleri yok, hükümetleri hakkında fikirleri var. Diğer gazeteci grubu ise muhalefette yer alan gruptur.”
“UKRAYNA’YA DESTEK VEREN TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
“Ukrayna'ya destek veren Türk halkına teşekkür ediyorum. Ve daha fazla Türk, Ukrayna ile dayanışmasını ifade edebilirse gerçekten minnettar olacağım. Rusya'nın saldırganlığının insanlığa karşı bir suç olduğunu göstermek için Ukrayna'ya yardım edebilirler. Ve bu, Türk halkının gelecekte Rusya ile ilişkilerini düşünmesi gerektiğini gösteriyor. Bunu yeniden düşünmek zorundalar, çünkü Rusya bugünlerde çok tehlikeli bir komşu.”
Yorumlar