İsrail gece Lübnan'da birçok beldeye hava saldırıları düzenledi, Hizbullah ilk defa Tel Aviv'e füze fırlattı ve Mossad üssünü hedef aldı. Lübnan’da yerinden edilenlere "evlerinize dönmeyin" uyarısı yapılırken İsrail’in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerinden olanların sayısı yarım milyona yaklaştı. Bu arada İsrail, Suriye'ye de saldırı düzenledi.

İsrail savaş uçakları, gece Lübnan'ın güney, doğu ve orta kesimlerindeki birçok beldeye hava saldırıları düzenleyip başkent Beyrut'un üzerinde ses duvarını aşarken, Hizbullah da 8 Ekim 2023'ten bu yana ilk defa Tel Aviv'e füze fırlattı. 

İsrail, Hizbullah" ile çatışmaların başladığı 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik "şiddetli, en geniş ve en yoğun" saldırısının üçüncü gününde de Lübnan'ın güney, doğu ve orta kesimlerine yönelik saldırılarına devam etti. İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında, Adlun ve Kefr Hatta kasabaları ile Sidon bölgesindeki El-Akibiye kasabası çevresi ve Hadasa, Ayta el-Cebel ve Bint Cubeyl bölgesindeki Yatır beldeleri de dahil olmak üzere birçok bölgedeki konutları hedef aldı. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Meçhul Asker Anıtı'na çelenk TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Meçhul Asker Anıtı'na çelenk

Öte yandan, İsrail savaş uçakları başkent Beyrut semalarında 2 kere ses duvarını aştı. 

İsrail ordu radyosunun haberinde, Hizbullah ile çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez Tel Aviv bölgesinin Lübnan'dan füze saldırılarına maruz kaldığı belirtildi. Haberde, füzeye karşı konularak düşürüldüğü ifade edildi.

Hizbullah, saldırıda Mossad üssünü hedef aldığını duyurdu. Saldırının geçen hafta Lübnan'ı kana bulayan telsiz ve çağrı cihazı saldırılarına misilleme olduğu belirtildi.

'EVLERİNİZE DÖNMEYİN'
Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, Al Jazeera Mubasher TV'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Pazartesi sabahından bu yana Lübnan'a yönelik saldırılarında 50'si çocuk olmak üzere 569 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu, iki günden beri havadan yoğun saldırılara maruz bıraktığı Lübnan’ın güneyinden göç edenlere "evlerinize geri dönmeyin" uyarısı yaptı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, dosya medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güney bölgelerinden İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalanlara uyarıda bulundu. 

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanların sayısının yarım milyona yaklaştığını söyledi. Buhabib, ABD'nin "Ortadoğu ve Lübnan konusunda gerçekten bir fark yaratabilecek tek ülke" olduğunu söyledi.

İSRAİL, SURİYE'Yİ DE VURDU

İsrail'e ait hava araçları, Suriye'nin batısındaki Tartus ilinde de birden fazla askeri noktaya hava saldırıları düzenledi. Saldırıların sürdüğü ve Suriye ait hava savunma sistemlerinin karşılık vermeye devam ettiği kaydedildi

İsrail'e ait savaş uçakları 9 Eylül'de Suriye'nin Hama ve Tartus illerinde birden fazla askeri noktaya 15 hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda 16 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı. 

Editör: Balcan Hande