GAZZE'DE 902 AİLE YOK OLDU! GAZZE'DE 902 AİLE YOK OLDU!

Karayipler ülkesi Haiti'de Gran Grif adlı silahlı bir çete, Pont-Sondé isimli küçük bir kasabaya saldırdı. Saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu en az 70 kişi hayatını kaybetti. BM'ye göre, başkent Port-au-Prince'in yaklaşık 71 km kuzeybatısındaki saldırıda, 16 kişi de ağır yaralandı.

Saldırının ardından video görüntüleri, motosikletlerle ve yaya olarak şiddetten kaçan insanları ortaya koydu. Associated Press'in haberine göre bir hükümet yetkilisi bu saldırıyı “katliam” olarak tanımladı.

Haiti'deki silahlı çeteler, ülkenin büyük bir kısmını kontrol altında tutuyor. Kenya tarafından yönetilen BM destekli bir polis gücü, bu çetelerin kontrolünü geri almak için Haziran ayında operasyonlara başladı. BM, çete üyelerinin saldırı sırasında en az 45 evi ve 34 aracı ateşe verdiğini bildirdi.

Gran Grif çetesi, Haiti'nin en tehlikeli çetelerinden biri olarak biliniyor. Çete, daha önce bir polis karakoluna saldırmak ve altı polisi öldürmekle suçlanmıştı. Ayrıca, 700.000 kişiye hizmet veren bir hastanenin kapanmasına neden olmakla da suçlanıyor. BM raporuna göre, çetenin yaklaşık 100 üyesi var ve cinayet, tecavüz, soygun ve adam kaçırma gibi ağır suçlarla itham ediliyor.

Son saldırı, Haiti hükümetinin olağanüstü hali ülke genelinde genişletmesinden bir ay sonra gerçekleşti. Başbakan Garry Conille, çeteleri bitirmek için sert önlemler alınacağını söylerken, BM de durumu kontrol altına almak için "güçlü bir müdahale" gerektiğini belirtti.

Kenya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen 2,500 polis, bu misyon için görevlendirildi. Kenya, bu operasyon için 1,000 polis memuru göndermeyi taahhüt etti. Bu polis gücü, bir yıl boyunca görev yapacak ve dokuz ay sonra operasyonları gözden geçirilecek.
 

Editör: Balcan Hande