Bülten

Gölbaşı'nda "AGROTEC 2024 27. Uluslararası Tarım Fuarı" açıldı

Tarım sektörünün önemli buluşma noktalarından AGROTEC 2024 27. Uluslararası Tarım Fuarı, Gölbaşı Belediyesi'nin ev sahipliğinde kapılarını açtı. Açılışa katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Çiftçilerimizi daha fazla desteklememiz gerekiyor. Fuarın çiftçimize daha teknik tarım yapması, maliyetini azaltması ve para kazanması konusunda yararı olacağını düşünüyorum" dedi.

(ANKARA) - Tarım sektörünün önemli buluşma noktalarından AGROTEC 2024 27. Uluslararası Tarım Fuarı, Gölbaşı Belediyesi'nin ev sahipliğinde kapılarını açtı. Açılışa katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Çiftçilerimizi daha fazla desteklememiz gerekiyor. Fuarın çiftçimize daha teknik tarım yapması, maliyetini azaltması ve para kazanması konusunda yararı olacağını düşünüyorum" dedi.

Gölbaşı Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve İNFO Uluslararası Fuar Tanıtım ve Organizasyon A.Ş'nin organizatörlüğünde düzenlenen AGROTEC 2024 27. Uluslararası Tarım Fuarı açıldı.

Açılış törenine Başkan Yavaş, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, tarım sektörü temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. 

"Tarım atalarımızdan bize kalan bir miras"

Açılışta konuşan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, şunları söyledi:

"Hepinizin bildiği gibi Gölbaşı’mız Ankara’nın güney giriş kapısı, aynı zamanda Atatürk’ün 27 Aralık’ta Ankara’ya geçişinin güzergahı ve vatansever Gölbaşılıların yaşadığı güzide bir ilçe. Gölbaşı’mız bir eğitim kenti, bir sanayi kenti, bir turizm kenti ancak Gölbaşı bunların yanında önemli bir tarım kenti. Doğal güzelliklerinin ve göllerinin yanı sıra, bu güzel ilçede tarımın öneminin farkındayız. Tarım atalarımızdan bize kalan bir miras. Geçmişten günümüze kadar tarım toplumların çok önemli bir geçim kaynağı oldu. Bu yüzyılda ve önümüzdeki yüzyıllarda tarımın önemi daha da artacak. Tarımdan elde edilen ürünlerin daha verimli olması için çiftçilerimizin sanayi ve teknolojiye ihtiyacı var. İşte tam bu noktada tarım fuarımız, teknolojik gelişmeleri sunarak çiftçilerimize katkıda bulunacak, topraklarımızı daha verimli kullanmamıza yardımcı olacaktır. İnşallah bu dönemde hem Büyükşehir Belediyemiz, hem Gölbaşı Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi çiftçimizin yanında olacağız, üreticimizi destekleyeceğiz. Çünkü Gölbaşı’mız 1 milyon 650 bin metrekare alana sahip, bunun 824 bin metrekaresi tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Çiftçilerimiz, başta buğday ve arpa olmak üzere meyve ve sebze yetiştirmektedir. Onun için bu verimli ve geniş araziye sahip Gölbaşı’mızın aynı zamanda tarım kenti olmasını istiyoruz. Bunu hep birlikte başaracağımıza inanıyorum."

"Çiftçilerimizi daha fazla desteklememiz gerekiyor"

Başkan Yavaş da çiftçilere verilecek desteğin öneminde dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Biz göreve geldiğimizde Ankara arazisinin yüzde 3’ünün tarımda kullanıldığını fark ettik. Geri kalan yüzde 97’sinin ise yüzde 50’sinin tarıma uygun olduğunu gördük. İnsanlar köylerini bırakarak kentlere göç etmiş. Bunda köy okullarının kapatılmasının, tarım politikalarının etkili olduğunu düşündük. Bir ülkenin kalkınmasında yerelde üretimin sağlanması önem arz etmektedir. Ankara’da 37 binin üzerinde kayıtlı çiftçimiz var. Bunlardan 20 bin üzerinde çiftçimizle temas halindeyiz. Hatta uydudan takip ederek çiftçilerimize üretim konusunda gerekli desteği veriyoruz. Sadece tohum vermiyoruz, mazot, sıvı gübre, fide, sulama borusu, damla sulama tesisatları gibi tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu desteklerle Ankaralı çiftçimiz yeniden üretmeye başladı. Çiftçilerimizi destekliyoruz, sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz.  Çiftçilerimizi daha fazla desteklememiz gerekiyor. Fuarın çiftçimize, daha teknik tarım yapması, maliyetini azaltması ve para kazanması konusunda yararı olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Açıklamaların ardından açılış kurdelesi kesilirken, Başkan Yavaş, Başkan Odabaşı ve protokol üyeleri stantları gezdi. 

10 ülkeden 200 firmanın yaklaşık 400 markayı temsil ettiği fuara, 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin katılımı bekleniyor. Fuarda 100 milyon Euro’luk bir ticari hacim olacağı tahmin ediliyor. Fuar alanında, tarım makineleri, traktör ve ekipmanları, iş makineleri, sulama sistemleri, tarım ilaçları, gübreler, organik tarım ürünleri ve sera fidancılığı gibi tarıma dair birçok ürün sergileniyor. Ayrıca, hayvancılık ve yem endüstrisinden tohum ve fidancılığa kadar birçok alanda yenilikçi ürünler ziyaretçilerle buluşuyor.