CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, SMA tedavisinde kullanılan ilaçların ödeme kapsamına alındığına dair haberlerle algı yaratılmaya çalışıldığını öne sürdü. Adıgüzel, “Zolgensma, yani gen tedavisi, bu hani ailelerin kampanyalar düzenleyip yardımlar topladığı değil, konu olan. Zaten ödeme kapsamında olan Sprinza isimli ilacın ödeme şartları değişti. Açıklanan bu. Yani kriterler vardı ilacı kullanmayla ilgili, onlarda bir miktar kolaylık sağlandı. Yoksa geri ödeme kapsamına alınan Zolgensma, gen tedavisi değil. İnsanlara umut tacirliği yapmayın” dedi.
SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterlere ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Kullanım onayı ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde ilaç giderlerinin SGK tarafından karışlanacağı bildirildi.
Mustafa Adıgüzel, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bugün bir haber çıktı, SMA tedavisinde ilaçların devlet tarafından geri ödeme kapsamına alındığına dair. Bu haber yanlıştır. Zolgensma, yani gen tedavisi, bu hani ailelerin kampanyalar düzenleyip yardımlar topladığı değil, konu olan. Zaten ödeme kapsamında olan Sprinza isimli ilacın ödeme şartları değişti. Açıklanan bu. Yani kriterler vardı ilacı kullanmayla ilgili, onlarda bir miktar kolaylık sağlandı. Yoksa geri ödeme kapsamına alınan Zolgensma, gen tedavisi değil. İnsanlara umut tacirliği yapmayın.
Halbuki bu gen tedavisinin ödeme kapsamına da alınması son derece kolay. Çok yüksek meblağlar değil. Sadece yılda 100 çocuğumuzun faydalanacağı bir tedavi. Bir yılda 46 kere akaryakıta zam yapmışsınız. Bu zamların bir seferde 10 kuruşunu bu çocuklara ayırsaydınız bu çocuklarımız tedavilerden faydalanacak düzeydeydi, ama yapmadınız.
Zolgensma’nın tedavisi Türkiye’de mümkün ama Sağlık Bakanlığı buna da izin vermiyor. Burada açıklanan şey, zaten ödeme kapsamında olan Sprinza isimli ilacın ödeme koşullarındaki değişikliktir. Yoksa gen tedavisi geri ödeme kapsamına alınmış değildir.”