Ekonomi

FLAŞ! TÜİK, Enflasyon Rakamlarını Açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 49,38, aylık yüzde 2,97 arttı. Eylül ayı enflasyon verileri hem ev, işyeri sahipleri hem de kiracıların gündeminde yer alıyordu. Ekonomistler, eylül ayında enflasyonun yüzde 2,09 artmasını bekliyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon rakamları ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiriyor. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi de netleşti. TÜFE'deki değişim 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,47 olarak gerçekleşti.

Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 artmış, bu artışta konutlarda yapılan doğalgaz zammı etkili olmuştu. Yıllık enflasyon ise 61,78'den yüzde 51,97'ye gerilemişti.

ENAG enflasyon verileri

ENAG verilerine göre, eylül ayında enflasyon aylık yüzde 5,34 arttı, yıllık enflasyon yüzde 88,63 oldu.

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,09 arttığını tahmin ediyordu.
Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceği öngörülüyordu.
Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 43,23 olmuştu.

Öncü göstergeler ne söylüyordu?

 Öncü göstergeler eylülde enflasyonun artacağına işaret ediyordu. İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da eylülde önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3,90, toptan fiyatlar yüzde 4,67 artış göstermişti.