Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: UMUT EMRE GÖKBULUT

(İSTANBUL) - Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, kentte açacakları Kent Lokantaları projesini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Zeyrek, “Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden sonra vatandaşlarımıza dokunmak, en azından bir nebze olsun onların yanında olabilmek için Kent Lokantaları’nı bir an önce aktif hâle getirmek istiyoruz Manisa’mızda” dedi.

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde dün düzenlenen buluşmada bir araya geldi. Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yerleşkesinde yapılan programa katılan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, kentin gündemine ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

Yakın bir zamanda açılması planlanan Kent Lokantaları projesiyle ilgili Zeyrek, şunları söyledi:

“Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden sonra vatandaşlarımıza dokunmak, en azından bir nebze olsun onların yanında olabilmek için Kent Lokantaları’nı bir an önce aktif hâle getirmek istiyoruz Manisa’mızda. Öncelikle nitelikli bir aşevini kazandıracağız Manisa’mıza. Onun da yanında daha uygun fiyatlı, daha sağlıklı hizmeti de kendilerine sunmak için Kent Lokantası, çok kısa bir sürede Manisa’da hayata geçecek. Kent Lokantası’nın içerisinde aynı zamanda Halkın Şarküterisi de olacak. Bununla birlikte süt ürünlerinden oluşacak olan yoğurt, peynir olsun veya şişelenmiş sütleri de Kent Lokantaları’nın içerisinde vatandaşlarımıza sağlıklı ve uygun bir şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz. Öncelikle Manisa’mızın merkezinde bulunan Şehzadeler ve Yunusemre ilçesinde olacak. Daha sonra bu süreçte 17 ilçemize de bu hizmeti taşıyacağız. Öncelikle pilotta, merkezde biz bunu deneyip tüm eksikliklerini giderdikten sonra diğer 17 ilçeye ulaştırmayı hedefliyoruz.

“Bizden önceki yönetim, sosyal tesislerin hepsini kiralamış”

Kent Lokantası’nın yanında artık Kent Kafeler ve belediyemizin sosyal tesisleri hizmete girecek. Vatandaşımızın ne istediklerini doğru şekilde tespit edip onlara en iyi hizmeti sunmak, öncelikli görevlerimiz arasında oluyor. Kent Büfeler de çok küçük, 8-10 metrekarelik mekanlar içerisinde olacak. Orada çay ve tost hizmetimiz olacak sadece. Çok sembolik rakamlara vatandaşımızın öğle arasına veya atıştırmalık olarak kullanacakları tost ve çay ikram edeceğiz kendilerine. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda kendi işlettiği hiçbir sosyal tesis yok. Hepsini kiralama yöntemine gitmişler bizden önceki yönetim. Biz buna karşıyız. Biz, sosyal belediyeciliği her anlamda vatandaşımızla buluşturmak istiyoruz. Onunla birlikte de kendilerine, sosyal tesislerimizde uygun fiyatlı, nitelikli bir hizmet sunacağız çok kısa dönemde.

“Raylı sistemler olmazsa olmaz bir şey”

Toplu ulaşımdaki raylı sistemler projesine ilişkin de bilgi veren Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Manisa’mda raylı sistemler özellikle olmazsa olmaz bir şey. Şu anda vizyondan çıkmış, bir zorunluluk hâline gelmiştir. Tüm dünyada artık elektrikli tramvay sistemleri kullanılır bir hâlde. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun misafiri olarak İstanbul Planlama Ajansı’nda bulunuyoruz. Bunun da devamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ART aracını İstanbul’a getirmişti. Yaklaşık 40 günlük bir test performans testlerine sokmuştu ve testlerden başarılı geçti. Biz de Ekrem Başkan’la bununla ilgili bir görüşme yapacağız. Ben ART’yi Manisa’ma bir an önce kavuşturmak istiyorum. Toplu ulaşımla birlikte hem konforlu hem uygun fiyatlı ulaşım, Manisalı vatandaşlarının hizmetine açılacak kısa sürede.”

“Manisa Futbol Kulübü’ne asla destek vermeyeceğiz”

Ferdi Zeyrek, Manisa Futbol Kulübü ile yaşanan polemiğe de değindi. Zeyrek, eski Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı MHP’li Cengiz Ergün’e yakınlığıyla bilinen Mevlüt Aktan’ın başkan olduğu kulüpten yapılan “Futbolcularımız, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in talimatıyla Halil Onultmak ve Tevfik Lav Spor Tesisleri’nden çıkartılmıştır” açıklamasına şu yanıtı verdi:

“Manisa Futbol Kulübü, bir şahsın kulübüdür. Manisa şehriyle bağdaşamamış, sadece bizden önceki yönetimin maalesef müteahhitler aracılığıyla para aktardığı bir kulübün ötesine geçememiş olan bir şeydir ve şehir, bünyesine hiçbir zaman kabul etmemiştir. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerini, personelini, otobüsünü, basınını, her şeyini kullanmış ve bunun karşılığında çok komik bedeller ödeyerek bu hizmeti vermiş bir kulüptür. Bir önceki yönetimin anlayışı bu şekilde olabilir ama biz, Manisa’mda daha tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan paranın her kuruşunu koruyacağız. Manisa Futbol Kulübü’ne de bundan sonra biz böyle bir destek asla ve asla vermeyeceğiz. Yalnızca Manisa Futbol Kulübü’ne değil; şehre bu şekilde zarar veren, şehrin imkanlarından faydalanıp da bunun karşılığını ödeyemeyen her firmanın, her şirketin karşısında duracağız. Çünkü bu benim param değil, devletimin halkıma hizmet etmesi için gönderdiği bir paradır. Ben de bunun her kuruşuna sahip çıkacağım.

“Şehre katkı vermeyen tüm oluşumların dimdik karşısında duracağız”

Manisa Futbol Kulübü’nde, altyapıda oynayan çocuklarımız var. Biz onlara Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bütün imkanlarını açacağız. Aynı hoca hizmetini vereceğiz, tesis hizmetini vereceğiz, ulaşım ve yemek hizmetlerine kadar vereceğiz. Bunu Manisa Spor Kulübü adı altında yapacaklar. Manisa Spor Kulübü’nde isterlerse altyapı hizmetine devam edebilirler. Manisa’mdaki altyapıda oynayan her çocuk hiç kaygılanmasın, onlar benim evlatlarımdır. Ben onlara sahip çıkacağım. Bunun haricinde Manisa Büyükşehir Belediyesi bundan sonra sadece ve sadece amatör sporda hizmet, destek verecektir. Amatör sporla şu anda ilgilenen 17 tane branşımız var. Bu branşların hepsine de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve hizmeti olacaktır. Yalnızca biz amatör sporu canlandırmak, amatör ruhu kaybetmemek ve çocuklarımızın kendi yeteneklerini geliştirmek anlamında her zaman için kendilerinin yanında olacağız. Profesyonel anlamda Manisa FK gibi şehrin değerlerini kullanıp şehre de katkı vermeyen, bunun bedelini ödemeyen tüm oluşumların da dimdik karşısında duracağız her zaman için.”

“Toplu ulaşıma zam yapmak zorunda kaldık”

Mudanya'da 'Rota Myrleia'da zor parkur Mudanya'da 'Rota Myrleia'da zor parkur

Manisa’da toplu ulaşıma zam yapılmasına yönelik olarak da Zeyrek, şu açıklamayı yaptı:

“Maalesef artan mazot zamlarından, işçilik paralarından dolayı tüm şehirlerimizde olduğu gibi Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde de ulaşıma bir zam yapmak zorunda kaldık. Biz Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak hem özel toplu ulaşımda hem de kendi araçlarımızda gerçekten çok ince eledik, sık dokuduk. Bunun minimum zarara nasıl düşebileceğini hesapladık ve bir nebze de olsa zam yapmak zorunda kaldık. Bu zamlar devam edecek mi; umarım ki etmez, indirime dönüşür. Benim her şeyden önce en çok istediğim şey budur. Manisalı vatandaşlarımın şunu bilmesini çok isterim. Biz ulaşımı desteklemek için Manisa Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ciddi bir bütçe kısmını ulaşıma ayırıyoruz. Biz bunun bir kısmını finanse ediyoruz büyükşehir belediyesi olarak ama bu artan zamlar noktasında maalesef ulaşıma, tüm şehirlerimiz gibi biz de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak zam yapmak zorunda kaldık. Bu zammı minimumda tuttuk. Diğer şehirlerde gelen zamlara bakarsa vatandaşlarımız, Manisa’daki zammın ne kadar az olduğunu göreceklerdir. Şunu herkes bilmeli. Zam, yapmak istediğim bir şey değil. Ben indirim yapmak için tüm çabamla çalışıyorum ama bazı bizim dışımızda gelişen fiyat artışları da bize bunu mecbur kılıyor.”

“Sudaki indirim 5 yıl boyunca devam edecek”

Su ücretlerindeki indirime ilişkin de Zeyrek, “İlk 2 ton su 1 lira. Sonraki kademelerde yüzde 30 indirimimiz, seçim döneminde de söz verdiğimiz üzere bundan sonraki süreçte de devam edecek. 5 yıl boyunca bu uygulamayı yapacağım. Bunun için de ciddi bir bütçe harcıyorum ama vatandaşıma bir nebze olsun nefes aldırabilmek, onun ekonomilerine katkı sağlayabilmek benim en önemli hedefim ve amacım. O yüzden sudaki indirimimiz de 5 yıl boyunca devam edecek” bilgilerini paylaştı.

Kaynak: anka