Yerel seçimler öncesinde adayların kıyasıya yarışı devam ediyor. Vatandaşların oy kullanmak için 1 aydan az bir süresi kaldı. Bu seçimde oy kullanırken kullanacağımız pusulalar da şimdiden merak konusu oldu. Aday sayısının çok olduğu illerde oy pusulalarının boyu bir metreyi geçecek. Sözcü Ana Haber’i sunan Fatih Portakal da canlı yayında bu duruma dikkat çekerek oy kullanma provası yaptı.

Stüdyoya örnek oy pusulaları getiren Portakal zor anlar yaşadı. Her biri yaklaşık 1 metreyi geçen pusulaları tek zarfa koymak için büyük çaba harcayan Portakal “Önemli olan burada oy kullanabileceğimiz çarşaf gibi üç tane oy pusulası var ve onları zarfın içerisine karıştırmadan koymak zorundayız. Bunlar zarfa nasıl girecek. Çok zor bir iş” dedi. İşte Fatih Portakal’ın canlı yayında oy kullanırken zorlandığı o anlar…

Fatih Portakal canlı yayında nasıl oy kullanılacağını bu sözlerle anlattı:

Tekonokent Sur imar yolu yapılıyor Tekonokent Sur imar yolu yapılıyor

Geldik en heyecanlı bölüme oyları kullanıyoruz. Hadi hayırlısı… Arkadaşlar oyumuz bu Ankara özelinde Çankaya Belediyesi özelinde. Hepimiz bu şekilde oy pusulaları alacağız. Yaklaşık 1 metre. Aday durumuna göre de değişebilir. Yani 1 metre 10 santim, 20 santim, 30 santim de olabilir.

Kimler için oy kullanacağız bunun gibi bir Ankara Büyükşehir Belediyesi için oy kullanacağız. Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı için orada hem partinin amblemini olacak hem de isim olacak.

Diğerinde Ankara'da mesela Çankaya ilçesinin belediye başkanlığı için olacak. Mesela burada AK Parti'nin var, İYİ Parti'nin hem logosu var hem de adayının ismi de olacak. Bir de bu var. Bu da belediye meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği için de oy kullanacağız.

Burada sadece partiler var. Bu üçünü alacağız. Çat vuracağız, ondan sonra katlayacak. Ha bir de muhtar var. Onu da masadan alacaksınız zaten Çankaya Mahallesi’nde atıyorum işte muhtar adayları kimse onu alacaksınız.

Bu birinci bunu mühürledin attın. Bunu da mühürledin içe dışa vallahi karışmam olmaz bir şey. Ona ben girmek istemiyorum o konuya. Ondan sonra yanlış anlatıyor filan diyorlar, mühürü dikkatli basın bulaştırmayın. Mühür önemli olan ama ben ne yapıyorum; katlıyorum o hangi partiye vereceksem onu üste çıkartıyorum ben öyle yapıyorum.

İkincisi bunu da mühürledik. Bu da üç; bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi için. Şimdi bunu da yaptık. Bu da bitti en az bir dakika geçti şu anda. Bunu da koyduk muhtarı da yaptık, muhtarı da zarfa koyacağız. Bunlar zarfa nasıl girecek.

Şimdi şöyle yapacağız. Bunu böyle yaptık koyduk. Bunu da böyle kat kat katladık koyduk. Yani bu çok zor olacak. Yani büyük zarf gerekiyor. Bunu küçük zarf da almaz. Bu buraya girmez. Girmesi mümkün değil o zaman bunu böyle attığımızı farz edin ama olmaz zaten ona göre bir ağızlık açacaklar. Çünkü mühürlü kutulardan bahsediyor. Bunun hepsini buraya atacağız. Olay bu yani zor bir iş.

Bunun tecrübesini nasıl yaparsınız bilmiyorum ama biz mesela Ankara'dan gittik. Ankara Büyükşehir, Çankaya ilçesinde oturuyorsanız Çankaya belediye başkanlığı için belediye meclisi için muhtar için toplamda 4 tane pusula sığdır sığdırabilirsen. Ardından da buradan içeri atacaksınız bu şekilde bunu göndereceksiniz. Önemli olan burada nasıl o kullanabileceğimiz çarşaf gibi üç tane oy pusulası var ve onları zarfın içerisine karıştırmadan koymak zorundayız.

O yüzden zaman çok kıymetli girdiğiniz anda aşağı yukarı 1 buçuk dakikanızı falan alacaktır diye tahmin ediyorum. Tabii yaşı ileri insanlar var. Onlar yardım isteyebilirler gözleri görmeyebilir veya başka insanlar yardım isteyebilir. Katlamakta zorluk yaşayabilirler.

Bunların hepsinin şimdiden düşünülmesi gerekiyor. Allah kolaylık versin sandık görevlilerine. Tartışma da çıkar ve erkenden gitmek gerekiyor. Çok kuyruk olabilir.  Erkenden sandığa gidip oyu kullanmak gerekiyor.

Editör: Balcan Hande