İstanbul Avcılar'da "Siyasette Engelli Temsiliyeti" paneli gerçekleştirildi. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin katılımıyla gerçekleştirilen panelde Şişli Belediye Meclis Üyesi Güler Dağıdır, HDP 27. Dönem Milletvekili Musa Piroğu, Deva Partisi MYK Üyesi İlker Çelik, Maltepe Belediyesi, 2014-2019 Belediye Meclis Üyesi Tülay Düztaş panelde söz sahibi oldu.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, "Engellilerin mecliste yeterince olmayışı giden arkadaşların milletin vekili olmak yerine ithal ettiği partinin ötesine geçemeyişidir. İnsanca yaşama kavuşmanın tek yolu tüzüğüne güvendiğimiz siyasi partilerde söz ve karar sahibi olmaktır. Bu yüzden siyasetin engelli temsiliyeti budur. Biz buraya 100 kişi de çağırabiliriz ama önemli olan nicelik değil nitelik olmasıdır. Amacımız her alanda engellilere yer verebilmektir. Bir başkası bizi temsil edemez. Siyasi partilerin içerisinde mutlaka örgütlenmeliyiz. " dedi.

Panel konuşmasına başlayan Şişli Belediye Meclis Üyesi Güler Dağıdır, "Oğlum üniversite mezunu olmasına rağmen işe giremiyor. Konuşamadığı için işe almak istemiyorlar. Eşimin ailesi tarafından engelli çocuğu doğurduğum için yadsındım. En yakın arkadaşlarımın bile beni evlerine davet etmediler. Özellikle annelerin engelini yaşayan annelerin sesini duyurmakta yardımcı olmak için mücadelem sürüyor sürmeye de devam edecek. Aslında kanunlarımız yeterli ama uygulamakta sıkıntı var özellikle erişilme ve mevzuatın uygulanmasında. Siyasetin içerisinde ki engelli adaylarımız temsiliyetinin artması lazım. Bu yüzden bir çok arkadaşımızın kendi haklarını savunması açısında işin içerisinde olması gerekiyor. Özellikle engelli bireylerin seçme ve seçilme hakları doğrultusunda engelli bireylerle ilgili evrensel tasarım ilkesi doğrultusunda seçilmesi ve oy verme süreçlerinde hakları güvence altına alınması gerekmektedir. Engellilerin bilinçli seçmen olabilmeleri için sınıfsal eşitsizliklerin giderilmesi açısından daha iyi koşullarda gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Engelli yurttaşların temsileyetlerinin sağlanabilmesi için yaygın bir eğitim gerçekleştirilmelidir." diyerek açıklamada bulundu.

Deva Partisi MYK Üyesi İlker Çelik, "Devlet her aşamasında bizi hatırlamış 96 tane başlığı engelli olan yasa çıkarmış ve engellilere atıfta bulunmuş. En kapsamlı sayıyı 2005 de çıkarmış Avrupa Birliği uyum sürecinde yürüyen bir yasa. Ama uygulanmayan yasa hiçbir zaman yasa değildir. Engellilerle ilgili çıkan yasa hiç bir zaman uygulanmamış. diyerek devam eden Çelik, STK'ların hak aramasına değinerek, "Ben buraya yalnız geldim. çünkü bildim ki ben buraya gelirken benim halimden anlayacak bir Belediye başkanı var burada. Bunları yaşarsam bunun hesabını soracak Şükrü Boyraz var. Öncelikle sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmeliyiz. STK'lar hak arayıcılardır. STK'lar ne kadar bir araya gelebiliyor." dedi.
Maltepe Belediyesi, 2014-2019 Belediye Meclis Üyesi Tülay Düztaş, örgütlenmede nerelerde sıkıntı yaşanıyor sorusuna, "21 yaşında gözlerimi kaybettim ama yürek gözümün açık olması için hep çaba sarf ettim. Yeme engelliğiyim. Avcılar Belediyesinin bana yemek olarak ne yiyeceğimi sormaları beni çok mutlu etti. Görme engeli olduktan sonra iş alanında sıkıntılar yaşadım. Mesleğim gazetecilik olsa da mesleğimi 15 yıl yaptım. 15 yıl sonra hangi işin ucundan tutabilirim diyerek STK'ların içinde bulundum. Siyasette söz ve karar sahibi olmalıyız. bir kişi değil birden fazla kişi olmalıyız. Birden fazla kişi olduğumuzsa toplum değişiyor. Siyasette var olmamamız gerekiyor. Engelliler şov malzemesi olarak kullanıyor. Bu şov meselesi olmasın diğerlerine empati kurmayı
öğretiyorsunuz. Hayat bize sorunları çözüm önerileriyle sunuyor. Biz bu yüzden mücadele ediyoruz." diyerek açıkladı.
HDP 27. Dönem Milletvekili Musa Piroğu, Engellilerin siyasette temsiliyeti konusunda "Genel olarak herkesin meclise bakış açısıyla engellilerin meclise bakış acısıyla örtüşüyor. Engelliler sorunların çözülmesi için bakıyor. İktidar partisinin mutlak çoğunluğu var. Bu yüzden kararların büyük çoğunluğunu çıkartıyor. Salonlarında yer almıyorlar. Ne yazık ki muhalefetin kararlarda kabul şansı olmuyor. Verilen soru önergelerinin hiçbirine cevap verilmiyor. Meclis bu kadar etkisiz mi derseniz değil ama sıkıntı şu sokaklarda bir şey değilsek, özgürlüğü ve halkı temsil etmiyorsak o meclisten bir şey çıkmayacaktır. Görme engelliler imza hakkına sahip değiller. Noterlerde imza hakkı tanınmadığı için sorunu görünür hale getirmek için sokağa çıktılar. Sorunlarımızı gündeme getirmiyorsak
mücadele etmiyorsam çözüm bekleme şansımız olmuyor. Problem, siyaseti kendi dışımızda tarif ediliyor. Kendimizi edilgen hale getiriyoruz ve siyaseti birilerine bırakama siz bizim adımıza yapın diyoruz. Siyaset ağır bir yoksullaşma var. Öz eleştiri yapmayı gerekli görüyorum, egemen ideoloji ezilenler içinde kendini tekrar oluşturur. Ama ne yazık ki bizim zihnimizde de engellilik bir bağımlılık olarak ilişkilendiriyor ve biz bunu aşmıyoruz." diyerek ifade etti.
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Erişilebilir bir siyaset ve ilçeyle ilgili konuda, "Engellilerin ayrı bir yerde engellilerin sorunların çözümü için mücadele etmek yerine toplumun top yekûn mücadelesine katılımı sorunu kökten çözecektir. dedi. Hançerli devam eden konuşmada, " Yasalarda eksiklikler ve hatta yanlışlar var. Yasaların yanlış yorumlanması yanlış işlevsizleştirilmesi gibi de bir sıkıntı var. Erişilebilirlik sorunu çözülecek dendi, bununla ilgili mesafe kat edildi ama daha çok yolumuz var. Avcılar Belediyesinin erişilebilir göreviyle ilgili sorumlulukları var ama problemler yaşıyoruz. Bu ülkede ağacın olması gereken yerler parklar ve ormanlardır. Herhâlde orda fazla kesildiği için yaya yollarının üzerine dikilmiş bir yanda erişilebilirliği sağlamak bir yandan da doğaya önem veriyoruz. Yeni yaptığımızda yollarda önemli ölçüde sorunları çözüyoruz. Yasalarda engel var. Merkezi bir plan ve bütçe ayırmayla çözülebilecek bir problem olduğunun altına çizmek isterim. Siyasal erişilebilirlik dahil eğitim, sosyal ve kültürel yaşam dahil tüm hayatı yakından etkiliyor. Siyasete katılım sadece seçilmek ve seçmek ilgili değil. Seçilmiş olan kurumlara seçildikten sonrada katılmak ve gerekirse müdahale etmeyi de içinde bulundurmak
önemlidir. Türkiye'de ilk defa dijital katılımı da gerçekleştirdik. Güncel meselelerle ilgili sorular soruyor cevaplar alıyoruz. Herkesi aydınlatmak amacıyla aktif görevler sunuyor, sivil toplumla ortak şeyler yaparak maksimum düzeyde katılımı sağlama için elimizden geleni yapıyoruz. Ben herhâlde sivil toplumda siyasete geçmiş ender kişilerden biriyim. Gönüllü hizmetlerde bulundum. Oralarda aktif çalışmış olmak gerçek sorunları bilmek açısından önemlidir." dedi.
