Fosilin bir terör kuşunun sol alt bacak kemiğine ait olduğu ortaya çıktı.
Bulguları Papers in Palaeontology adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleyle paylaşılan araştırmada, uçamasa da koşabilen ve etobur bir avcı olduğu bilinen kuşun yaklaşık 12 milyon yıl önce karada yaşadığı da belirlendi.
Fosilde nesli tükenmiş timsah türlerinden Purussaurusa'ya ait diş izlerinin saptanması, Tatacoa Çölü'nün o dönem nehirlerle çevrili olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden paleontolog Siobhán Cooke, bizzat yer aldığı araştırma hakkında konuşurken "Timsahların 12 milyon yıl önceki boyutları düşünüldüğünde terör kuşunun bu yaralardan dolayı ölmüş olması muhtemel" diyor.
Purussaurusa'nın boyu 9 metreyi bulabiliyordu.
Terör kuşlarının bu bölgede, dev yer tembel hayvanları, zırhlı armadillo ve armadillonun dev bir akrabası olan gliptodonlarla birlikte yaşamış olabilecekleri de not edildi.
Cooke, "Terör kuşları koşabilecek şekilde gelişmiş bacaklarıyla yerde yaşar ve çoğunlukla diğer hayvanları yerdi" ifadesini kullanıyor.
Daha önce keşfedilen terör kuşu fosilleri, 1-3 metreydi. Son incelenen fosilse diğer kuşlara kıyasla yüzde 30 daha büyük olabilir.
Bilim insanları, inceledikleri fosilin şimdiye kadar bulunan en büyük terör kuşuna ait olabileceğini vurguluyor.
Bir diğer ihtimalse daha önce bilinmeyen bir türe ait olması. Ancak fosilin boyutu, bunu belirlemeyi imkansız kılıyor.
Terör kuşu fosilleri çoğunlukla Arjantin ve Uruguay'da görülürken, incelenen örnek Kolombiya'da bulunmuştu. Bu, en kuzeyde bulunan terör kuşu fosili.
Arjantin Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nden Federico Degrange'in ekibiyle yaptığı araştırma, terör kuşlarının kökeninin Güney Amerika olduğunu da ortaya koydu.
Fosillerin bu bölgede dahi az bulunmasının sebebiyse süper avcı olmalarıyla açıklandı. Alfa yırtıcı diye de bilinen, besin zincirinin en üst kısımlarındaki bu hayvanlar, avlarına göre daha az sayıda oluyor.