Türkiye'de yaşanan enflasyon ortamı, her türlü ürün ve hizmetin bedelinin gün aşırı artmasına neden olurken, elektrik fiyatları ve doğalgaz tarifelerinde aylardır hiçbir değişiklik yaşanmamıştı.

31 Mart öncesi vatandaşların tepkisini çekmemek isteyen hükümet, yapılması planlanan zamların tarihlerini yaz aylarına ertelerken, milyonlarca elektrik ve doğalgaz abonesinin faturaları önümüzdeki günlerde katlanarak artacak.

Altın Fiyatlarında Son Durum Ne? Altın Fiyatlarında Son Durum Ne?

ELEKTRİK ZAMLARI İÇİN TARİH BELLİ OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, yıllardır TÜFE ile birlikte elektrik fiyatlarının da doğru oranda arttığı grafiği paylaşarak, bu durumun kaçınılmaz olarak elektrik faturalarına zam yapılacağı anlamına geldiğini belirtti.

Son aylarda ertelenen zamlar nedeniyle TÜFE ve elektrik fiyat grafiği arasındaki uçurum giderek artarken, söz konusu farkın büyüklüğü yapılacak zam oranının da seviyesini gözler önüne seriyor.

Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Elektriğe ciddi zam kapıda. Muhtemelen Temmuz-Ağustos'ta yapılır." ifadelerini kullanırken, enerji bedellerinin Mayıs ayında atmayacağı ise kesinlik kazanmış durumda.

ZAMLAR İÇİN TEMMUZ AYI BEKLENİYOR ÇÜNKÜ...

Öte yandan ekonomistler, enerji bedellerine yapılacak zamların enflasyonu artıracağı ve bu nedenle hükümetin Temmuz ayında yapılacak emekli ve memur zamlarında yüksek enflasyon farkları ödeyeceğini belirterek, zamların Temmuz ayı itibarıyla başlamasının muhtemel olduğunu aktardı.

Hükümet, yılın ilk 6 ayında halihazırda kontrolün üzerinde gelen enflasyon verilerini daha yukarı çekecek adımlardan kaçarken, bu taktik ile emekli ve memur vatandaşın alacağı enflasyon farkı da seyreltilmiş olacak.

Temmuz ayı itibarıyla ise başta elektrik ve doğalgaz fiyatları olmak üzere TÜFE'yi artıracak her türlü kalemde artış yaşanması bekleniyor.

Editör: Balcan Hande