MUSTAFA USTA 

SİNOP - Eğitim-Sen Sinop Şube Sekreteri Hakan Eker, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’in kapatılmasının keyfi olduğunu belirterek, “Taksim’e işçilerin, emekçilerin girmesine izin vermediler. İzin vermemeleri zaten hukuksuz bir olaydı. Ortada yasa dışı bir durum yoktu ama iktidar keyfi bir uygulamayla işçilerin, kendisinden rahatsızlıklarını dile getirecekleri mücadele gününde Taksim’i vermek istemedi” dedi.

İZMİR’DE VAN PROTESTOLARI NEDENİYLE GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ TUTUKLANDI İZMİR’DE VAN PROTESTOLARI NEDENİYLE GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Eker, 1 Mayıs'ta Taksim'in kutlamalara kapatılmasının ve gözaltıların hukuksuz olduğunu ifade etti. Eker, “İstanbul’da bir çok olay yaşandı. Taksim’e işçilerin, emekçilerin girmesine izin vermediler. İzin vermemeleri zaten hukuksuz bir olaydı. Çünkü, bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararları vardı. Ortada yasa dışı bir durum yoktu ama mevcut iktidar keyfi bir uygulamayla işçilerin, kendisinden rahatsızlıklarını dile getirecekleri mücadele gününde Taksim’i vermek istemedi” diye konuştu.

Eker, şunları söyledi:

“Taksim, mücadele geleneğinde önemli bir yerdir. Zira, mücadeleler gelenek üzerinden yürür. Taksim’e sahip çıkmak da, bizim için bir onurdur. Çünkü 1977 yılında biliyoruz ki, bir çok arkadaşımızı orada bıraktık. O arkadaşlarımızın mücadelesine de sahip çıkmamız lazım. Bu geleneği de sürdürmek için Taksim, önemlidir. Yoksa Taksim bizim için bir fetişizm falan değildir. Kendi egomuzu tatmin etme yeri falan da değildir. Ama bizim açımızdan sembolik bir yerdir. Sonuç olarak 1 Mayıs’ta oraya sokmadılar, arbedeler yaşandı. Saraçhane’de izin verdiler. Arkadaşlarımız orada dertlerini dile getirdiler. İktidardan rahatsızlıklarını, her geçen gün yaşadıkları açmazları dile getirdiler. Aradan 2 gün geçti. 2 gün sonra yani dün bir çok arkadaşımızı, genç arkadaşlarımızı ilerici, devrimci, sol, sosyalist unsurları, sokağa çıkan unsurları gözaltına almaya başladılar. Bu da hukuksuzdur. Zira yasal olan bir eylemde hakkını talep ediyor insanlar. Neden arkadaşlarımız gözaltına alındılar? Bir mitinge katıldıkları için. Oysa miting dediğimiz 1 Mayıs mitingi. 1 Mayıs mitingi yasal bir şey. Gözaltına alınmaları kadar garip ve de mantık dışı bir şey olamaz.

“ANAYASAYI HİÇE SAYMAKTIR”

AKP iktidarının yoksullara, işçilere, emeklilere reva gördüğü yaşama dair kurulan cümlelerden rahatsızlıklarından dolayı da bu şekilde bir uygulama yaptılar. Bu hukuksuzdur. Anayasaya aykırıdır. Hukuksuz olduğu kadar vicdansızlıktır. Bize göre ahlaksızlıktır. Anayasayı hiçe saymaktır. Uluslararası sözleşmeleri, anlaşmaları hiçe saymaktır. Anayasanın 90’ıncı maddesini hiçe saymaktır.”

Kaynak: anka