‘‘DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR ’’

Değerli okurlar bilindiği gibi 13 Şubat tarihinde Erzincan ili İliç ilçesinde maden ocağında toprak kayması gerçekleşmişti.  dokuz vatandaşımızın toprak altında kalması sizlerin olduğu kadar beni de derinden üzdü. Olayın gerçekleştiği andan itibaren bu güne kadar arama çalışmaları büyük bir titizlikle devam etmekte olup olay tüm yönleriyle ilgili bakanlıklar, Erzincan Valiliği, DSİ ve AFAD denetimde gece gündüz devam etmektedir.

VELİ-DER İZMİR'DEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI: “BU MÜFREDAT DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ” VELİ-DER İZMİR'DEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI: “BU MÜFREDAT DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”

‘‘BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER BİLİMİN MERCEĞİNDE’’

Bir Erzincanlı olarak İliç ilçemizde meydana gelen maden ocağında ki toprak kayması ile ilgili duyduklarım, okuduklarım ve gördüklerim karşısında sadece üzülüyorum.  Yaşamış olduğumuz bu hayatta en önemli olan şey adil olmanın yanında vicdan sahibi olmamız. Erzincan İliç ilçemizde gerçekleşen maden ocağında ki toprak kaymasıyla ilgili olarak anlatılan birçok yanlış bilgilerin kamuoyunun doğru bilgiler gibi anlaşılması son derece yanlış ve üzücü bir durum.

Saygı değer okurlar gelin hep birlikte doğru bilinen yanlışlara tek tek bir göz atalım.

Olayın gerçekleştiği İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonrasında maden ocağında kullanılan siyanürün toprağa, suya ve doğaya bulaştığı, bulaşan siyanürün buharlaşarak havaya ve dolayısıyla çevresel olarak tehdit olduğu bilgileri tamamen yanlış.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, olay yerinde 10 kişilik ekibiyle birlikte yapmış oldukları araştırmalarda özellikle sanayi ve madencilik sektörlerinde yaygın olarak kullanılmakta olan Siyanürün dünyada bu tür altın madenlerinde Siyanür Kullanılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek yapılan altın arama çalışmalarında bir seferlik kullanılan sonrasında ise liçlerin içinden de siyanür drenaj yöntemiyle ve yıkama yöntemiyle, alttaki drenaj borularıyla liç havuzlarına alınıyor, o havuzlarda membran filtreler ve jeotekstil dediğimiz yöntemlerle yer altı sularına karışmaları önleniyor. Zaman içinde de o siyanür belirli oranda ayrışarak ortamdan uzaklaşıyor" ifadelerini kullanmıştı. Buda bize siyanürün bulaşıcı riskini ortadan kaldırıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Prof. Dr. Onur Erdem:  yapılan analiz ve tetkikler sonucu elde ttiğimiz veriler neticesinde Şu an risk oluşturacak seviyede siyanür yok. İfadelerini kullanmıştı. Yine aynı zamanda olayın gerçekleştiği bölgede yapılan araştırmalar sonrasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermet Sezigen ise "İnsan sağlığını tehdit edecek bir siyanür miktarı ölçülmedi."  İfadelerini siz değerli okurlara hatırlatmak isterim.  

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bilim insanları EBYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı Çırak, Hidroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Dalkılıç ve EBYÜ Temel Bilimler Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Volkan Özdokur da yapmış oldukları akademik çalışmalar bilimsel analiz ve deneylerle elde ettikleri verilerde siyanüre rastlamadıklarını ifade etmişlerdi.

Bilim İnsanlarının ortaya koydukları bu veriler konuyla ilgili olarak dolayısıyla herkesin bilmesi gereken tek doğrular. 2010 yılından beri faaliyette olan maden ocağında siyanürden dolayı bu güne kadar hiçbir çalışan sağlık problemi yaşamamış. Kanser olan bir çalışan bile yok. Hiçbir şekilde bu bilgiler göz ardı edilemez ve kamuoyu yalan yanlış bilgilendirilmemeli.  Hatta çalışmalarımızı daha da genişleterek rahatlıkla söyleyebiliriz ki tarım ve hayvancılık da İliç ilçemiz oldukça verimli ve başarılı. 2010 yılından itibaren faaliyette olan madenden dolayı bugün orada doğanın ve yaşamın son bulduğu haberlerine ilişkin olarak güncel TÜİK verilere bakıldığında Erzincan ili genelinde küçükbaş hayvancılık da İliç ilimiz aşağıda görüldüğü 4. Sırada.

Küçükbaş hayvan sayısı ilçelere göre;

1- Merkez: 165.689

2- Tercan: 144.906

3- Kemah: 83.138

4- İliç: 57.508

5- Üzümlü: 56.426

6- Kemaliye: 48.466

7- Çayırlı: 35.720

8- Refahiye: 11.980

9- Otlukbeli: 6.694 

Toplam: 610.527

İliç ilçesinde maden ocağının işletilmesinden dolayı insan sağlığı ve doğa ile  ilgili ve maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonrasında mevcut durum ile ilgili bilimsel olarak bilinmesi gerekenleri yazının başında rahatsız duyduğum yanlış bilgilere istinaden sizlerle de paylaşmak istediğim bu uygun olmayan durumu bilgilerinize sunmak istedim.

‘‘KAYIP AİLELERİN ACISINI BİRLİKTE YAŞIYORUZ’’

Maden ocağında gerçekleşen toprak kayması sonrası kaybolan dokuz içsinin bulunması için ilgili bakanlıklar Erzincan Valiliği ve DSİ ve AFAD’ın denetiminde gece gündüz arama çalışmaları devam ediyor. Temennimiz toprak altında kalan vatandaşlarımızın tez zamanda bulunması. Olayın ilk gününden bu güne kadar başta Erzincan Valisi Sn. Doç. Dr. Hamza Aydoğdu olmak üzere, konuyla ilgili bakanlar ve tüm kamu kurumları kayıp vatandaşlarımızın ailelerini yalnız bırakmıyorlar. Kayıp vatandaşlarımızın hak ve hukukunun takipçiliği hakkında devlet varlığıyla kayıp alilerine büyük güven veriyor.  

‘‘OLAYIN HUKUKİ BOYUTUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’’

Gerçekleşen maden ocağındaki toprak kaymasının her yönüyle ilgili Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da şuana kadar 8 gözaltı söz konusu. İç içleri bakanlığı ve ilgili bakanlıklar tarafından olay geniş çaplı olarak soruşturma devam etmekte bizlerde bu olayın takipçisi olacağız.  

‘‘BİZ İLİÇİZ, BİZ ERZİNCANIZ, BİZ TÜRKİYEYİZ’’

Gece gündüz demeden çalışarak nasırlanmış ellerin dökülen alın terleri ile kazanılmış yaşamların sesi olmak istedim. Emek sarf etmeden kolay kolay aşılmıyor zorluklar canla başla her koşulda ekmeğini taştan çıkaran Anadolu insanın sevdası da büyük, acısı da büyük, davası da büyük.  Bir başkadır ekmeğinin suyunun tadı. Bir başkadır havası bilen bilir. Kadim geleneğinde birlik olan, dayanışma olan iyi günde kötü günde kardeş olanların şehri Erzincan. İliç bizim, Erzincan bizim, bu memleket bizim.

Nokta.

Editör: Ali Ekber Taşdelen