Değerli Çağın Gazetesi okurları bir hafta aradan sonra hepinizi sevgi ile selamlıyorum. Bu hafta ki yazımda hepimizin elimizin altında bulundurduğu, iş başvurusunda ve diğer farklı konularda kullandığımız CV ‘nin ne anlama geldiğini ve önemini anlatıyor olacağım. Türkiye’nin genç ve dinamik gazetesinde keyifle geçireceğiniz anlarınız olsun.
Biz İK’cılar için oldukça önemli olan CV kelimesi “Curriculum Vitae” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmış halidir. Türkçe de Öz Geçmiş anlamına geldiği gibi Latince Curriculum; “Koşu, yarış” anlamına gelir, Vitae ise; “Hayat” anlamına gelmektedir. Yani Latincede Hayat Koşusu ya da Hayat Yarışı anlamını gelmektedir. Curriculum Vitae (CV) diğer anlamıyla “hayat yarışı” demek. Türkçe’de “özgeçmiş” olarak yaygın kullanımının olduğu gibi CV sözcüğü olarak ta kullanılmaktadır
İyi hazırlanmış CV kendimizi ifade etmek için en iyi sunum, aradığı adayı bulmak için de İK’ cılara kolaylık sağlar. Özgeçmiş (CV) İçerik olarak sizi tanımak isteyen işverenler için önemli olduğu gibi içerikteki bilgilerin sunumu da oldukça önemlidir. CV de en önemli husus, özgeçmişte yer alan bilgilerin size ait ve doğru olması gerekmektedir.
Akademik olarak CV kısaca profesyonellerin ad, soyad, iletişim, okul, iş deneyimlerini, sorumluluklarını başarılarını, yetkinlik ve becerilerini, hobi ve aktivitelerinizi anlattığı ve gelecekte yapabileceklerini bilgi ve tecrübesiyle gösterdiği bir belgedir.
CV’nin Bizler İçin Önemi;
İyi bir CV okunaklı ve bir düzen içerisinde fotoğraflı olarak hazırlanmalıdır. Ve bir ön mektupla işverene sunulur.
İşveren veya İnsan Kaynakları uzmanlarının de işini kolaylaştırarak size olan bakış açısını CV nizi gördükleri ilk andan itibaren pozitife çevirerek diğer adaylar içerisinden bir adım öne çıkmanızı sağlar.
CV hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz.
CV hazırlarken olması gereken önemli başlıkları bir düzen içinde kısa ve öz sıralamak gerekirse;
• İletişim Bilgileri (Ad- Soyad, Adres, Telefon Numarası, E- Posta)
• Kişisel Bilgiler (Cinsiyet, Doğum Tarihi, Medeni Durumu, Uyruğu, Sürücü Belgesi)
• Eğitim Bilgileri (Okuduğunuz Okullar)
• Teknik Eğitim ve Mesleki Kurs Bilgileri (Teknik ve Katıldığımız Kurslar)
• Bilgisayar Bilgisi
• Yabancı Dil Bilgisi
• Hobiler ve İlgi Alanları
• Referanslar (genellikle istek üzerine kullanılır)
Korona virüs tedbirleri çerçevesinde maske, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat edelim. Kalın sağlıcakla. Sevgi ve saygılarımla,
ALİ EKBER TAŞDELEN / ÇAĞIN GAZETESİ / İK BÜLTEN