Politika

"Cumhurbaşkanını makama saygısızlık yapmadan karşıladık!"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'na girişi sırasında milletvekillerinin ayağa kalkmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Özel, "Cumhurbaşkanını, devletin başını, Anayasa'ya göre Meclis'i açmakla görevli olan kişiyi, 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bu konuda şaşılacak bir durum yok. Uzun zamandır bu düşüncemi ifade ediyordum. Arkadaşlarımız da benzer şekilde düşündü. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz," dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'na girişi sırasında milletvekillerinin ayağa kalkmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Cumhurbaşkanını, devletin başını, Anayasa'ya göre Meclis'i açmakla görevli olan kişiyi, 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bu konuda şaşılacak bir durum yok. Uzun zamandır bu düşüncemi ifade ediyordum. Arkadaşlarımız da benzer şekilde düşündüler. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz."

ÖZEL: MAKAMA SAYGISIZLIK YAPMAYACAĞIMIZI SÖYLEMİŞTİK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda 28'inci Dönem 3'üncü Yasama Yılı açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Kurul'a girişi sırasında CHP grubunun ayağa kalkmasına ilişkin olarak, "Makama saygıda bir eksik bırakmayacağımızı söylemiştik. Cumhurbaşkanının yeminine uygun bir şekilde geldiğinde karşılamamızı ve ona uygun bir konuşma yapacağını umarak ayağa kalktık. Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca ifade etmiştik. Konuşması, bir parti genel başkanı konuşması sınırları içerisindeydi," dedi.

"CUMHURBAŞKANI GİDERKEN AYAĞA KALKMA GEREĞİ DUYMADIK"

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gidişi sırasında ayağa kalkmadıklarını belirterek, "Bizleri rahatsız edecek ya da cevap vermemizi gerektirecek söylemler olmamakla birlikte bu bir parti genel başkanı konuşmasıydı. Bu yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık. Cumhurbaşkanını, devletin başını, Anayasa'ya göre Meclis'i açmakla görevli olan kişiyi, 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bunda şaşılacak bir şey yok. Uzun zamandır bu düşüncemi ifade ediyordum," dedi.

"AK PARTİ DE, CHP'Lİ CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİĞİNDE AYNI NEZAKETİ GÖSTERECEKTİR"

Özel, arkadaşlarının da benzer düşündüğünü belirterek, "Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz. Hatta bir arkadaşımızın değerlendirmesi şu; seneye ya da ondan sonraki sene, bizim cumhurbaşkanımıza da yapılmaması açısından önemli bir adım attık. Ümit ediyorum, Adalet ve Kalkınma Partisi, CHP'li bir cumhurbaşkanı seçildiğinde aynı nezaketi gösterecekler," ifadelerini kullandı.

"HERKES AYAĞA KALKACAK DİYE BİR ZORLAMAMIZ OLMADI"

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genel Kurul'a girişi sırasında bazı CHP'li milletvekillerinin ayağa kalkmadığı hatırlatıldığında, "CHP, demokratik bir partidir. Geçmişte de benzer durumlarda, 'kararlara uymak istemeyenler dışarıda kalabilir' dedik. Biz bunu bu şekilde ifade ettik. 'Herkes girecek, ayağa kalkacak' diye bir zorlamamız olmadı. Bana söylediklerine göre, nezaket gösterip bildiren arkadaşlarımız da oldu. Herhalde 15-20 arkadaşımız kuliste beklemeyi tercih etmiş veya içeride birkaç arkadaşımız kalkmamış. Bu, partinin bir grup kararı olmadığı için, sadece 'biz böyle davranacağız' diye gruba bildirilmişti. İstemeyenlerin dışarıda kalabilecekleri de grup başkanvekilleri tarafından belirtilmişti. Ben bir sorun görmüyorum," dedi.

"NORMALLEŞME ADIMLARININ FAYDASI VAR

Özgür Özel, CHP'nin bundan sonraki süreçte de makamlara saygı göstermeye devam edeceğini belirterek, "Ancak asla muhalefetin de en ufak bir kelime eksik söylemek, bir adım geri atmak veya bir santim eğilmek gibi bir durumu söz konusu değildir. Hakaret etmeden en sert eleştirilerde bulunuruz. CHP, bu ülkenin gelecekteki iktidar partisidir; 31 Mart seçimlerinin birinci partisidir ve güncel anketlerin de birinci partisidir," dedi.

Özel, CHP'nin halktan oy almış herkese normalleşme adımları atmayı sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bugün Devlet Bey’in sert söylemleri var, ama el sıkışmaktan kesinlikle kaçınmadık. En net cevapları veririz, en sert eleştirileri yapmaya devam ederiz. Ancak bugün, Sayın Devlet Bahçeli, DEM Partisi'nin Eş Genel Başkanları ile el sıkıştı ve sohbet etti. Bu önemlidir," ifadelerini kullandı.

"Normalleşme, herkese lazım; Türkiye'ye çok lazım," diyen Özel, normalleşmenin, tek adam iktidarının faşizan bir yönetime dönüşmesine karşı herkesin demokratik sınırlar içerisinde pozisyonunu savunması anlamına geldiğini vurguladı. "Aksi takdirde ülkeyi felakete götürür. CHP'nin risk alarak attığı adımların, Türkiye siyasetinde ne sonuçlar doğurduğunu görüyorsunuz. Normalleşme adımlarının ne partime ne de ülkeme zararı var; ikisine de faydası var," şeklinde konuştu.