Dünya

Çin'in 'Yapay Güneş'i Rekor Kırdı!

'Yapay Güneş' olarak isimlendirilen nükleer füzyon reaktörü EAST kendi rekorunu kırdı. Plazma döngüsünü iki katına çıkaran Çin'in 'Yapay Güneş'i sınırsız enerji üretimi yolunda bir başarıya daha imza attı.

Çin'in 'Yapay Güneş'i plazma döngüsünü 1.066 saniye boyunca kararlı bir şekilde sürdürerek kendi rekorunu kırdı. Daha önceki rekoru olan 403 saniyeyi ikiye katlayan bu başarı, sınırsız temiz enerji üretimi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

FÜZYON ENERJİSİNDE BÜYÜK UMUT

Nükleer füzyon reaktörleri, iki hafif atomu yüksek ısı ve basınç altında kaynaştırarak enerji üretir. Bu süreç, güneşin enerji üretimine benzer bir mekanizmaya dayanır. 

Füzyon enerjisi, sera gazı emisyonları olmadan temiz enerji üretme potansiyeline sahip olsa da, bu teknoloji üzerinde 70 yılı aşkın süredir çalışmalar devam ediyor.

SÜREKLİ ENERJİ ÜRETİMİ İÇİN KRİTİK EŞİK

EAST, plazmayı uzun süre kararlı bir şekilde tutma hedefinde önemli bir mesafe kat etti. Ancak kendini sürekli besleyen enerji döngüsü aşamasına henüz ulaşılamadı. 

Bu rekor, gelecekte füzyon reaktörlerinden sürekli enerji üretimi sağlanması için kritik bir eşik olarak görülüyor.

ENERJİ KRİZİNE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

EAST projesinin başındaki isim olan Song Yuntao, “Plazmanın binlerce saniye boyunca kararlı ve verimli bir şekilde çalışması, gelecekteki füzyon reaktörleri için kritik öneme sahip” dedi. Ancak füzyon enerjisinin ticari anlamda kullanılabilir hale gelmesi hâlâ onlarca yıl alabilir.

Füzyon reaktörleri, enerji üretiminde sera gazı emisyonlarını sıfırlama ve nükleer atık miktarını azaltma potansiyeliyle iklim krizine karşı büyük bir umut taşıyor. Ancak teknolojinin gelişim süreci, küresel enerji ihtiyaçlarını karşılayacak hızda ilerlemiyor.