Dünya

Çin, Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti

Çin, Türkiye'nin hibrit araçlara getirdiği ek gümrük vergisini ve diğer kısıtlamaları korumacı olarak nitelendirdi, şikayetini DTÖ'ye taşıdı.

Çin Ticaret Bakanlığı, şarj edilebilir hibrit araçlara getirdiği ek gümrük vergisi ve ithalat lisansı önlemleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde konsültasyonuna gitmesi için Türkiye'den talepte bulundu.

Bakanlık sözcüsü, Türkiye'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara karşı "ayrımcı önlemler" aldığını söyleyerek Türkiye'yi DTÖ kurallarını ihlal etmekle suçladı.

Türkiye, Eylül ayında Çin'den getirilen elektrikli araçların ithalatı için getirilen katı şartları şarj edilebilir hibrit otomobil ve ticari araçları kapsayacak şekilde genişletti. Haziran ayında da Çin'den ithal akaryakıt ve hibrit motorlu araçlara ek gümrük vergisi getirilmişti.

Türkiye'nin kararlarını "tipik bir korumacı önlem" olarak nitelendiren Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, "İlgili DTÖ yükümlülüklerine uyması ve derhal hatalı uygulamaları düzeltmesi için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki gümrük vergisi ve diğer ticaret politikası anlaşmazlıkları, DTÖ'nün uyuşmazlık çözüm mekanizması ile gideriliyor. Mekanizma konsültasyon ile başlıyor.