Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan: “Ekonomi sizlere ömür” Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan: “Ekonomi sizlere ömür”

ERKAN KARACA

(ÇORUM) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Biz artık AKP iktidarından medet ummuyoruz. Çünkü bu sorunların kaynağı olan iktidar çözüm adresi olamaz. Bunu anlamak zorundayız. Bizim var olan sağlık sistemimizi yıkarak artık bugün insanlarımızı çaresiz noktalara sürükleyen bu iktidardan bir an önce kurtulmamızın zamanı geldi ve kamucu, insan için, halk için politikalar ortaya koyacak bir iktidarı da biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kuracağız" dedi.

CHP Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, çeşitli ziyaretler kapsamında geldiği Çorum'da CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Zeliha Aksaz Şahbaz, şunları söyledi:

"Sağlık hizmetlerini hak temeli üzerinde inşa edeceğiz"

"Burada Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sağlık alanında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle sağlığa ulaşımda, nitelikli sağlığa ulaşımda ve sağlık hizmetinin eşitlik anlamında ücretsiz olması bize yansıyan maliyeti anlamında Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sıkıntılar yaşıyoruz. Randevu krizi, sağlık hizmetine ulaşmada mesafe, randevu aldığımızda nitelikli bir sağlık hizmeti alma, çok kısa sürede muayene olmak zorunda kalıyoruz. İstenen tetkiklerin randevuları, görüntüleme tetkikleri çok uzun zamanda olduğu için yine sağlık hizmetlerine ulaşmada sıkıntılar yaşıyoruz. Biz kamusal hizmetin eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz bir şekilde tüm vatandaşlarımızın hakkı olduğunu ve vereceğimiz sağlık hizmetinin böyle paran kadar sağlık, ticari anlamda değil, bir hak temeli üzerinden inşa edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Biz artık AKP iktidarından medet ummuyoruz. Çünkü bu sorunların kaynağı olan iktidar çözüm adresi olamaz. Bunu bir kere çok net bir şekilde ortaya koymak durumundayız. Bunu anlamak zorundayız. Bizim var olan sağlık sistemimizi yıkarak artık bugün insanlarımızı çaresiz noktalara sürükleyen bu iktidardan bir an önce kurtulmamızın zamanı geldi ve kamucu, insan için, halk için politikalar ortaya koyacak bir iktidarı da biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kuracağız."

"Hekimlere beş dakikada bir muayene dayatılıyor"

Bir gazetecinin sağlık çalışanlarının çalışma koşulları nedeniyle yurt dışına gitmesine ilişkin sorusuna ise Zeliha Aksaz Şahbaz, şu şekilde yanıt verdi:

"Şimdi günde 100- 150 hasta deniyor. Ben hem doktor olarak çalıştım hem de hasta olarak hastaneye gittim. Hepimiz gibi, bir hasta ne ister; öncelikle bir anlaşılmak ister. Dinlenmek ister doktor da hastasını dinleyerek sorunun ne olduğunu anlamaya çalışır öncelikle. Şu anda 5 dakika da bir muayene dayatılıyor muayenede. 5 dakikada siz bir hekimle ne konuşabilirsiniz? Sizi dinleyecek, muayene edecek ve sizin değerlendirmenizi yaparak sizden bir tetkik isteyecek, değerlendirecek. Dünya Sağlık Örgütü bir hasta için öngörülen süreyi 20 dakika olarak bildiriyor. Yani 5 dakikada bir sağlık hizmeti alınamaz. Bunun sonucu ne oluyor; gidiyorsunuz 5 dakikada bakıyorsunuz hasta doktora bakıyor, doktor hastaya bakıyorsunuz. Sonrasında aldığınız hizmet nitelikli olmuyor. Yani bir hekim günde 100 hastaya 150 hastaya sağlık hizmeti veremez. Yani verdiği hizmet sağlık hizmeti olmaz. Yeterince nitelikle olmaz ama sizin muayene olduğunuzda gerçekten karşınızdaki doktorun sizi anlaması muayene etmesi sıkıntınızın ne olabileceği yönünde bir sonuca vararak tedavi uygulaması gerekiyor. Bu nereye varır; bu kadar iş baskısı altındaki hekimlerimiz bir süre sonra artık tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. Tabi bunun yanına şiddeti de koymak durumundayız çünkü halkımız sağlık sisteminde yaşadığı sorunların kaynağını karşısındaki doktor, hekim ya da sağlık çalışanı olarak görüyor ve öfkesini ona yöneltiyor. Bunun sonucunda da bir şiddet doğuyor. Doğan şiddet doktor kendisini korumaya çalışıyor."

 

Kaynak: anka