Gündem

CHP'li Gülcan Kış: "Vatandaşlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için ekonomik destek paketleri devreye sokulmalı"

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, bireysel kredi ve kredi kartı borcunun 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar lira artarak 3,34 trilyon liraya ulaştığını belirterek, "Vatandaşlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için ekonomik destek paketleri devreye sokulmalıdır. Ayrıca, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icralık olan vatandaşlarımızın korunması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

(ANKARA) - CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, bireysel kredi ve kredi kartı borcunun 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar lira artarak 3,34 trilyon liraya ulaştığını belirterek, "Vatandaşlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için ekonomik destek paketleri devreye sokulmalıdır. Ayrıca, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icralık olan vatandaşlarımızın korunması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

Gülcan Kış, yaptığı açıklamada, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yurttaşların bankalara olan borcunun arttığına dikkati çekti. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ocak-haziran döneminde yasal takibe düşen kişi sayısının yüzde 43 artarak 891 bine ulaştığını aktaran Kış, vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar lira artarak 3,34 trilyon liraya ulaştığını kaydetti. Bu meblağın, 1 trilyon 803 milyar lirasının bireysel kredi bakiyesi, 1 trilyon 532 milyar lirasının ise kredi kartı borç bakiyesi olduğuna işaret eden Kış, 2023 yıl sonuna göre vatandaşların bankalara olan borçlarının yüzde 22,3 artarak 608 milyar liraya ulaştığını, icra takibine alınan borçların ise 78 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. Kış, batık kredi kartı borçlarında yüzde 135, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 40 artış yaşandığını aktardı. 

1 Ocak - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,7 azalarak 5 milyon 452 bine gerilediğini belirten Gülcan Kış, aynı dönemde 4 milyon 231 bin dosyanın sonuçlandırıldığını veya işlemden kaldırıldığını, UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının ise 22 milyon 529 bine yükseldiğini vurguladı.

"Borçlar yapılandırılmalı, faiz oranları düşürülmeli"

Gülcan Kış açıklamasında şunları kaydetti:

“Öncelikle, borçların yapılandırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi için düzenlemeler yapılmalıdır. Vatandaşlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için ekonomik destek paketleri devreye sokulmalıdır. Ayrıca, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icralık olan vatandaşlarımızın korunması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Vatandaşlarımızın bankalara olan borçları nedeniyle daha fazla mağdur olmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Hükümetin ekonomik politikalarını eleştirerek, doğru adımların atılması için çaba göstereceğiz. Türkiye’nin ekonomik geleceği için halkımızın yanında olacağız."