CHP'li Ağbaba: "Erzurum İhracatta 70'inci İlimiz İhracatı Yok"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaretinde, “Erzurum, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, ilk kongremizin yapıldığı bir yer. Erzurum, Türkiye...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaretinde, “Erzurum, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, ilk kongremizin yapıldığı bir yer. Erzurum, Türkiye’nin en büyük otuzuncu ili ama maalesef sanayi olarak aklımıza küçük bir bölge geliyor. Umarım, Erzurum ismiyle duruşu arasındaki o fark kapanır. Erzurum bir marka ilimiz, umarım hak ettiği noktaya gelir. Maalesef Erzurum ihracatta 70’inci ilimiz, ihracatı yok” dedi.
Veli Ağbaba, CHP Ekonomi Masası heyeti ile birlikte bugün Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat’ı ziyaret etti. Ağbaba’yı karşılayan Fırat, şunları söyledi:
“Hep beraber yaşıyoruz, sıkıntıları hep beraber gözlemliyoruz, biliyoruz. Herkesin siyasi fikrine biz saygılıyız. Sizlerle istişare etmeye, sıkıntıları karşılıklı görüşmeye hazırız. Herkesin gönlünde bir siyasi parti vardır, saygı duyarız ancak bizler STK olarak bir siyasi partiye angaje olmayız, her partiye aynı mesafede yakınız, aynı mesafede uzağız. Ülkemizin insanımıza hizmet veriyorsunuz teşekkür ederiz. Ekonomi olarak vatandaşımız zorlanıyor. Pandemi özellikle bizi de olumsuz etkiledi. Bizlere büyük görevler düşüyor, sabredeceğiz. Devletimizin, hükümetimizin yanındayız.”
Veli Ağbaba ise şöyle konuştu:
“Esnaf Masası, esnafımızın sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyor, onların sorunlarını tespit etmeye çalışıyor. Özellikle pandemide esnafımızın yaşadığı problemleri Türkiye gündemine getirmeye çalıştık. Bugünkü ziyaret amacımız da esnafımızın dertlerini, sorunlarını dinleyip gündeme getirmek. Biz, politikalarımızı esnaftan, esnaf odaları başkanlarından aldığımız talepler doğrultusunda oluşturduk. Yarın iktidar olduğumuz da ne yapacağız? İlk şey; Esnaf Bakanlığı kuracağız. Bu bizim partimizin esnafımıza taahhüdü. Çünkü bütün sektörlerin bakanlıkları var, esnaf birçok bakanlıkla muhatap oluyor. Bunu teke indireceğiz. Şu anda esnafın yaşadığı en büyük problemlerden birisi elektrik zamları. Yüzde 127 zam geldi, şimdi yüzde 100’e düşürüldü. İl kez esnafın elektrik faturaları kirasını geçmiş durumda.
‘Mart 2020-Haziran 2021 arası ödenmiş fatura bedelleri esnafımıza geri iade edilecek’ diyoruz. Salgın sürecinde esnafımıza verilen kredi faizleri silinecek ve ana parayı uygun vadede ödemesini sağlayacağız. Tüm BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini de iktidara geldiğimizde sıfırlayacağımızı taahhüt ediyoruz. Kiralardan stopaj uygulamasına son vereceğiz. Kefalet kooperatiflerinden çektikleri kredilerin faizlerini sıfırlayacak ve esnafımıza ucuz kredi sağlayacağız. Özellik bu üç harfli zincir marketlere bir düzenleme getireceğiz. İşyerlerinin kapalı dönemlerine ait olan sosyal güvenlik primlerini devlet bütçesinden karşılanmasını sağlayacağız. Esnaf sattığını yerine koyamıyor, ayakta kalabilmesi lazım. ‘Beka beka’ deniliyor, aslında en önemli şey esnafın ayakta kalabilmesi.
Türkiye, dünyada gıda enflasyonun en yüksek olduğu altıncı ülke. Dünyada gıdaya en pahalı ulaşan ülkeler Lübnan, Zimbabve, Venezüella, Surinam, Kosova ve Türkiye. Maalesef ilk on ekonomi içerisine girmek isterken gıda enflasyonuna en yüksek sahip olan ülkelerden biriyiz. Enflasyonumuz çift, üç haneli rakamlara gitmeye başladı. Bizim amacımız, ekonominin düzelmesi, şatafat düzenine son verilmesi, israfın son bulması; bunları da sağlayacağımızı söylüyoruz. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması Türkiye ekonomisini ve yaşamımızı etkileyecek. Yüzde 86,6 buğday ithalatını Ukrayna ve Rusya’dan yapıyoruz, doğal gazımızın üçte birini Rusya’dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla bizi çok ilgilendiren bir durumla karşı karşıyayız. Yapılması gereken; iktidarı, muhalefeti, Türkiye’nin çıkarlarını göz önünde bulunduran bir politika yapmak. Bu dönem iktidarın yapması gerek şey herkesi bir araya getirmek, herkesin düşüncesini alarak politika oluşturmaktır. Bu krizden çıkabilmenin formülü iktidarı, muhalefeti bir araya gelip milli bir politika oluşturabilmek.
Erzurum, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, ilk kongremizin yapıldığı bir yer. Erzurum, Türkiye’nin en büyük otuzuncu ili ama maalesef sanayi olarak aklımıza küçük bir bölge geliyor. Umarım, Erzurum ismiyle duruşu arasındaki o fark kapanır. Erzurum bir marka ilimiz, umarım hak ettiği noktaya gelir. Maalesef Erzurum, ihracatta 70’inci ilimiz, ihracatı yok. Maalesef Türkiye’nin temel politikalarından dolayı tarımda, hayvancılıkta çok ileriye gidememiş durumda. Türkiye, tarım ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülkeyken şimdi her şeyi ithal eden bir hale geldi. Türkiye’yi tekrar üreten ekonomi hale getirmek, rant ekonomisi değil üretim ekonomisi haline getirmek... Üretim ekonomisi ne demek? Hayvanını, buğdayını, mısırını kendi üreten bir ülke yaratmak zorundayız.”
Yorumlar