(ANKARA) - CHP Kadın Kolları Genel Başkan adayı Merve Kır, "Kadınların iş gücüne katılımını teşvik edecek politikalar geliştirilmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesi benimsenmeli ve kadınların çalışma hayatında karşılaştığı engeller ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkan adayı Kır, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının istenilen seviyede olmadığını vurguladı. ENAG tarafından açıklanan geçen yıla ilişkin verilere değinen Kır, "Verilere göre, enflasyon oranı yüzde 130'ları bulmuş; mutfakta, evde, işte, çarşıda ve pazarda hissedilen yüzde 150’leri aşmış durumdadır. Bu yüksek enflasyon, ekonomik sıkıntıları daha da derinleştirmiş ve özellikle kadınlar için iş bulma ve işte kalma süreçlerini zorlaştırmıştır. Enflasyonun bu denli yüksek olması, kadınların satın alma gücünü azaltmakta ve geçim sıkıntılarını artırmaktadır. Bu durum, ekonomik bağımsızlıklarını kaybetme riski ile baş başa kalan kadınlarımız için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Bakan Tekin Elazığ'da konuştu Bakan Tekin Elazığ'da konuştu

Pandemi sürecinden birçok kadının işsiz kaldığına işaret eden Kır, şöyle devam etti:

"ENAG verileri, pandemi sonrası toparlanma sürecinde kadın işsizliğinin artışını açıkça ortaya koymaktadır. Kadın istihdamının artırılması ve ekonomik eşitsizliğin giderilmesi için acilen harekete geçilmesi gerekmektedir. Kadınların iş gücüne katılımını teşvik edecek politikalar geliştirilmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesi benimsenmeli ve kadınların çalışma hayatında karşılaştığı engeller ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin, Finlandiya'da uygulanan ebeveyn izni politikaları ve iş yerlerinde esnek çalışma saatleri gibi uygulamalar, kadınların iş gücüne katılımını artırmada büyük başarı sağlamıştır."

"CHP, Türkiye’de en fazla kadın belediye başkanına sahip partidir"

Çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini sağlamak için esnek çalışma saatleri, kreş imkanı ve aile dostu iş politikaları gibi destekleyici önlemler alınması gerektiğini belirten Kır, şunları kaydetti:

"Kadın girişimciliğini teşvik edecek programlar ve finansal destekler artırılmalıdır. Ayrıca, kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarında daha fazla yer alması için kota uygulamaları gibi pozitif ayrımcılık politikaları benimsenmelidir. Almanya'da uygulanan kadın kotası, kadınların yönetim kurullarında daha fazla yer almasını sağlamış ve cinsiyet eşitliğine önemli katkılar sunmuştur. Ekonomik kalkınma ve toplumsal refahın sağlanması, ancak kadınların ekonomik hayata eşit şekilde katılımı ile mümkündür. Kadınların emeği ve katkısı olmadan sürdürülebilir bir kalkınma düşünülemez. Bu nedenle, kadın istihdamını artırmak ve ekonomik eşitsizliği gidermek için hep birlikte çalışacağız."

Kaynak: anka