Gündem

‘’BÜKLÜ DEDE’LERDEN ANLAMLI ZİYARET VE ANMA ETKİNLİĞİ’’

7 Eylül 2024 tarihinde 1. Seyyid Mahmut Hayrani Anma Etkinliği düzenlendi.

‘’BÜKLÜ DEDE’LERDEN ANLAMLI ZİYARET VE ANMA ETKİNLİĞİ’’

Yunus Emre, Gel gör beni aşk neyleydi diyerek böyle anlattı yüzyıllar öncesinde kopup geldiği özüne duyduğu özlem ve hasreti.

Tunceli Pülümür ilçesine bağlı Doğanpınar Köyü’nde bulunan Büklü Dede Dergâhı yüzyıllardır Alevi İslam inancına hizmet eden önemli ocaklardan biri.  

Büklü Dedelerde yaklaşık 800 yıl önce yaşamış oldukları büyük dedeleri olan Seyyid Mahmut Hayrani türbesini ziyaret ederek O ilahi aşka duydukları özlemlerini tıpkı Anadolu’ya can veren Anadolu’yu  Türkleştiren ve İslam ile tanıştıran dedeleri Hacı Bektaş-i Veli, Mevlana Celalettin Rumi, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Seyyid Mahmut Hayrani ve kısaca Anadolu Erenlerin izlerinde oldukları toplumsal birlik ve beraberlik için Alevi İslam inancının kültürel değerleri, gelenek ve göreneklerini örf ve adetlerini yaşatarak büyük ölçüde katma değer ve fayda sağlamaktadırlar.   

''1 SEYYİD MAHMUT HAYRABİ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ''

7 Eylül 2024 tarihinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın öncülüğünde Alevi Vakıflar Federasyonu, Haydar Eren Kültür ve Eğitim Vakfı ( HAKEV ), Seyyid Hacı Kureys Dergâhı ve Seyyid Büklü Dede Dergâhı’nın katılımları ile Konya Akşehir’de bulunan Seyyid Mahmut Hayrani Türbesinde gerçekleşen 1. Seyyid Mahmut Hayrani Anma Etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen anma etkinliğine Akşehir Kaymakamı Sn. Mehmet Özel, Belediye Başkanı Sn. Dr. Ahmet Nuri Köksal, Konya İl Emniyet Müdür Vekili Sn. Abdulkadir Yurt, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn. Mehmet Yünden, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen anma programında protokol konuşmaları, Türk Halk Müziği sanatçısı Sercan Direk konseri, kurban lokması ve birlik cemi yapıldı.

1. Seyyid Mahmut Hayrani Anma Etkinliğini düzenleyen kurumlar arasında yer alan Seyyid Büklü Dede Dergâhı adına programda konuşan İnşaat Mühendisi Sn. Kazım Büklü, yaşamış olduğumuz coğrafya içinde dedelerimizin bizlere bıraktığı manevi ve kültürel değerlerimiz ile toplumsal birlik ve beraberlik için her türlü caba içinde olacağını vurgularken Türk toplumuna mal olmuş değerlerimizi yaşatacağımıza kimsenin kuşkusu olmasın daima iyi niyet içinde bulunarak dedelerimizin izinde vatanımızın ve milletimizin yanında olacağız ifadelerini kullandı.

Bu anlamlı tarihi yolculuğa Tunceli ve Erzincan bölgesinde özverili çalışmaları ile büyük ölçüde katkı sunan Sn. Mustafa Büklü ve Sn. Eylem Büklü’ nün yanı sıra Seyyid Büklü Dede Dergâhı adına, Sn. Mehmet Rıza Büklü, İnşaat Mühendisi Sn. Kazım Büklü, Sn. Hüseyin Büklü, Sn. Hakkı Büklü ve Avukat Sn. Gözde Büklü temsil etti.

İran Horasan’dan Selçuklu döneminde Türkiye gelen Seyyid Mahmut Hayrani Peygamber soyundan ve Kureyşan Ocağının önde gelen isimlerindendir. Önemli kişiliği bilinen Seyyid Mahmut Hayrani Anadolu Erenlerinden olup bu önemli zatın sandukası şuan Türk İslam Eserleri Müzesi’nde bulunur.

Yaşamış olduğumuz topraklarda O ilahi aşkın feyziyle gönüllere cihat eden erenlerin keşfi kerameti her daim üzerimize hazır ve nazır olsun.