(ANKARA) - ABD Başkanı Joe Biden, ABD'de üniversite öğrencilerinin İsrail karşıtı protestolarına ilişkin, "Protesto hakkı vardır ama kaos yaratma hakkı yoktur. İnsanların eğitim alma hakkı vardır, diploma alma hakkı vardır, saldırıya uğrama korkusu olmadan kampüste güvenli bir şekilde yürüme hakkı vardır" dedi. Biden ayrıca, "Başkan olarak her zaman ifade özgürlüğünü savunacağım. Hukukun üstünlüğünü savunmak konusunda da her zaman aynı güçte olacağım" ifadelerini kullandı. 

ABD'de İsrail karşıtı öğrenci protestoları devam ediyor. Columbia Üniversitesi'nde başlayan gösteriler, birçok üniversiteye yayıldı. Kolluk güçlerinin şiddetle karşılık verdiği protestolarda onlarca öğrenci de gözaltına alındı.

'Astoria Grande' 4'üncü seferini yaptı 'Astoria Grande' 4'üncü seferini yaptı

ABD Başkanı Biden, Kuzey Karolina ziyareti öncesinde Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, protestolara değindi. Biden, şöyle konuştu:

"Biz insanları susturduğumuz ya da muhalefeti ezdiğimiz otoriter bir ulus değiliz. Amerikan halkının sesi duyulmaktadır. Barışçıl protestolar, Amerikalıların önemli meselelere nasıl tepki verdiğinin en iyi geleneğidir. Ancak, kanunsuz bir ülke de değiliz. 

Amerika'da şiddet içeren protestolar korunmaz; barışçıl protestolar korunur. Şiddet uygulandığında bu yasalara aykırıdır. Mülke zarar vermek barışçıl bir protesto değildir. Yasalara aykırıdır. Vandalizm, izinsiz girmek, camları kırmak, kampüsleri kapatmak, dersleri ve mezuniyetleri iptal etmeye zorlamak, bunların hiçbiri barışçıl bir protesto değildir. İnsanları tehdit etmek, gözdağı vermek, insanlara korku aşılamak barışçıl bir protesto değildir. Bu, yasalara aykırıdır. 

Protesto hakkı vardır ama kaos yaratma hakkı yoktur. İnsanların eğitim alma hakkı vardır, diploma alma hakkı vardır, saldırıya uğrama korkusu olmadan kampüste güvenli bir şekilde yürüme hakkı vardır. Ancak şu konuda da açık olalım. Amerika'da hiçbir kampüste antisemitizme ya da Yahudi öğrencilere yönelik şiddet tehditlerine yer olmamalıdır. İster antisemitizm, ister İslamofobi, ister Arap Amerikalılara ya da Filistinli Amerikalılara yönelik ayrımcılık olsun, her türlü nefret söylemine ya da şiddete yer yoktur. Bu tek kelimeyle yanlıştır. Amerika'da ırkçılığa yer yoktur. Bunların hepsi yanlıştır.  

Başkan olarak her zaman ifade özgürlüğünü savunacağım. Hukukun üstünlüğünü savunmak konusunda da her zaman aynı güçte olacağım. Bu benim size, Amerikan halkına karşı sorumluluğum ve Anayasa'ya karşı yükümlülüğümdür."

 

Kaynak: anka