(BALIKESİR) - Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürlüğü, eski ve kullanım ömrünü yitirmiş hatların tamamıyla ilgili gerekli tespit çalışmalarını sürdürüyor. 1970’li yıllardan kalan hatlar yüzünden altyapının kullanılamaz hale geldiğini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Biz Balıkesir’imizin altyapı ve su sorununu çözmekte kararlıyız. Yama yaparak değil, kalıcı çözümlerle çözmekte kararlıyız” dedi.

Balıkesir genelinde 1970’li ve 1980’li yıllardan kalma çok sayıda içme suyu şebekesi bulunuyor. Adnan Menderes Mahallesi ile Maltepe ve Toygar Mahalleleri’ni besleyen şebeke hattının bulunduğu bölgede açıklama yapan Başkan Akın, önceki yönetimin sorunları çözmeyerek üstünü örtüğünü, borçlarla BASKİ’yi hizmet yapamayacak hale getirdiklerini söyledi.

Göreve gelir gelmez Balıkesir’in her noktasında altyapı eksiklerinin tespitine başladıklarını belirten Akın, şunları kaydetti:

“Balıkesir’imizin altyapısının röntgenini çekiyoruz”

“Balıkesir’imizin altyapısının röntgenini çekiyoruz. Ne yazık ki ilk tespitlerimizde 50-60 yıllık borulardan oluşan bir altyapı olduğuna şahit olduk. Burası bitmiş yama yapıp geçmişler. Geçmiş yönetimler yeterli yatırımları yapmamış açık, net. Özellikle su ve kanalizasyon sistemlerindeki eski borular, korozyon, tıkanıklık, kaçaklar gibi bir sorun yumağıyla Balıkesir’imi baş başa bırakmışlar. Bugün Balıkesir genelinde, yıllardır parayı alıp yatırım yapmadıkları şeyin sorununu hep beraber çekiyoruz, bütün Balıkesirliler. Bugün bu altyapı kendini sürdüremez, şehrin ihtiyaçlarına cevap veremez noktaya gelmiş. Önceki yönetim, yakın dönemde 2022 Haziran ayında suya yüzde 60 zam yapmış bununla yetinmeyip aynı dönemde başlayıp 2023 Kasım ayına kadar özel bankalardan güncel faiz ile tam 5 milyar 871 milyon lira tutarında tam 6 tane kredi almış üst üste. Ben buradan Balıkesirli hemşehrilerimin adına bir kez daha sormak istiyorum; bu paraları ne yaptınız? Bu paraları altyapıya harcamadıysanız ne yaptınız kardeşim? Şu an 60 yıllık bir altyapının hemen yanındayız. Burada, tam 60 yıllık bu boru. Ben bunun gibi bütün her tarafı gezeceğim, tek tek göstereceğim. Çünkü millet görsün istiyorum. 

Kuşadası Belediyesi ekiplerinden temizlik çalışması Kuşadası Belediyesi ekiplerinden temizlik çalışması

“Eski yönetimin bize bıraktığı ağır bir borç yükü var”

Açık ve net söyleyeyim biz Balıkesir’imizin altyapı ve su sorununu çözmekte kararlıyız. Yama yaparak değil, kalıcı çözümlerle çözmekte kararlıyız. Eski yönetimin bize bıraktığı ağır bir borç yükü var, bunun çok büyük bir kısmı faizler ama bunlara rağmen planlı, programlı, aklın ve bilimin ışığında, hiçbir mağduriyetin altına sığınmadan biz bu sorunları aslanlar gibi çözeceğiz. Eskimiş, ekonomik değerini yitirmiş ve ömrünü tamamlamış, şehrin kangreni haline gelmiş bu hatları da en yakın zamanda değiştireceğiz. Biz artık izleme ve röntgen çekme çalışmamızı neredeyse tamamladık. 7 ayrı yatırım planımızı da hazırladık. Körfez Bölgemizde arıtmamız çalışmıyor. Çalışan arıtmalar bozuk. Arıtma yok. Hala şu anda Güre Bölgesi’nde hala arıtma yok. Memleketimizi on milyarlarca borçlandırarak gözle görülüp, makyaj haricinde asıl yapılması gereken işleri yapmayarak Balıkesir’imizden ayrıldılar. Ama buna rağmen planla, programla ve bilimsel yöntemlerle, işi bilenlerle oturuyoruz. Kayıp kaçak oranları nedeniyle suyun yüzde 70’i boşa gidiyor. En yakın zamanda vatandaşlarımızı bu su yükünden kurtaracağız bir de arıtma konusu önemli. Vatandaşımızın da anlamasını istiyorum. Cennet gibi bölgemizde, mesela Ayvalık’ta evlatlarımızı inci gibi denize sokmamız lazım. Arıtma yapmamız lazım. Su ihtiyacı olan yerlerde suyu bulduk ancak suyu kaçak olmadan vermek, yüzde yetmiş rekorunu kıran su kaçağını önleyip ulaştırmaya çalışıyoruz.”


Kaynak: anka