Gündem

Ateşkes görüşmelerinde son durum: ABD'li yetkililer büyük oranda uzlaşma sağlandığını belirtirken; Hamas'a göre İsrail savaşı sürdürmek için görüşmeleri uzatıyor

Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak anlaşma teklifi üzerinde uzlaşılması için arabulucuların diplomatik çabaları devam ediyor. Bir Beyaz Saray yetkilisi, anlaşmanın büyük bir bölümü üzerinde uzlaşıldığını, İsrail'in Mısır-Gazze sınırında askeri varlık bulundurma ısrarıyla ilgili anlaşmazlıklar olduğunu söyledi. Hamas ise İsrail'i savaşı sürdürmek için görüşmeleri uzatmakla suçlarken, yeni bir ateşkes anlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirtti. 

(ANKARA) - Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak anlaşma teklifi üzerinde uzlaşılması için arabulucuların diplomatik çabaları devam ediyor. Bir Beyaz Saray yetkilisi, anlaşmanın büyük bir bölümü üzerinde uzlaşıldığını, İsrail'in Mısır-Gazze sınırında askeri varlık bulundurma ısrarıyla ilgili anlaşmazlıklar olduğunu söyledi. Hamas ise İsrail'i savaşı sürdürmek için görüşmeleri uzatmakla suçlarken, yeni bir ateşkes anlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirtti. 

ABD, Mısır ve Katar'ın arabulucuğunda, Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için yapılan müzakereler, İsrail'in Mısır-Gazze sınırında bulunan ''Philadeplhia Koridoru”nda askeri varlık bulundurma talebinin ardından tıkanmış görünüyor. Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, müzakerelerde gelinen son noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'li yetkili tarafların ateşkes ve rehine anlaşmasının şartlarının yüzde 90'ı kabul ettiğini, ancak rehine takası ve ''Philadelphia Koridoru'' ile ilgili kritik sorunların hala çözüme kavuşturulamadığını söyledi. 

Ateşkes müzakerelerine ilişkin Hamas tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ''Philadelphia Koridoru”ndan çekilmeme konusunda ısrar ederek anlaşmayı engellemeye çalıştığı belirtildi. Hamas, Gazze için yeni bir ateşkes önerisine gerek olmadığını, İsrail'e Hamas'ın zaten kabul ettiği önceki ateşkes teklifini kabul etmesi için baskı yapılması gerektiğini bildirdi. Açıklamada, ''Netanyahu'nun tuzağına ve oyunlarına karşı uyarıyoruz; o, müzakereleri halkımıza yönelik saldırılarını uzatmak için kullanıyor” ifadelerine yer verildi. Hamas, ABD tarafından 2 Temmuz’da sunulan ateşkes önerisini kabul ettiğini belirtti. Önceki ateşkes teklifinin genel çerçevesi ABD Başkanı Joe Biden tarafından mayıs ayının sonunda açıklanmıştı.

Hamas yönetimine bağlı sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bin 800'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 94 bin 400 kişi yaralandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yanı sıra, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik geçen hafta başlayan saldırıları neticesinde, Filistinli sağlık yetkililerine göre bugün en az 6 kişi daha öldürüldü.