Bülten

ASKİ’den şebekede fiziki su kayıp ve kaçaklarına sıkı takip: Saniyede 590 litre su kaybının önüne geçildi

ASKİ Genel Müdürlüğü, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit ederek, saniyede 590 litre su kaybının önüne geçti. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, “Bu rakam, yılda 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun korunması anlamına geliyor” dedi.

(ANKARA) - ASKİ Genel Müdürlüğü, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit ederek, saniyede 590 litre su kaybının önüne geçti. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, “Bu rakam, yılda 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun korunması anlamına geliyor” dedi.

“Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” kapsamında Fiziki Kayıp Su (FKS) çalışmalarına hız veren ASKİ Genel Müdürlüğü, Su Kayıpları Önleme Ekibi ile 25 ilçede yer mikrofonlarıyla kaçak tespiti için tarama çalışmalarını sürdürüyor.

Son teknolojiye sahip akustik sensör, basınç sensörü ve debimetreyle gerçekleştirilen çalışmalarda içme suyu arızaları yüzeye çıkmadan henüz yer altındayken tespit edilerek, milli servet niteliğindeki suyun israfı önleniyor. Su kayıplarının azaltılması çalışmaları kapsamında Ankara genelinde 303 taslak izole alt bölge (DMA) oluşturulurken, çalışmaları tamamlanan 80 ölçülebilir izole alt bölgede sızıntı taraması yapıldı. Bu bölgelerde nois logger ve akustik dinleme ile gece gündüz yapılan tarama çalışmaları sonucunda tespit edilen yüzeye çıkmayan sızıntılar, bakım onarım ekipleri tarafından giderildi. Son 3 yılda yapılan çalışmalar sayesinde 509 aktif sızıntı tespit edilerek saniyede 590,08 litre su kaybı önlendi. 

ASKİ Genel Müdürü Akçay, önlenen su kayıplarının ekonomik önemine dikkati çekti. Fiziki su kayıplarının en büyük sebebinin yüksek basınç olduğunu ve bu durumun büyük maliyetli yatırımlar sonucunda arıtılarak şehre getirilen suyun israf olmasına yol açtığını ifade eden Akçay, şunları söyledi:  

“Genellikle içme suyu borularında ve bağlantı parçalarında meydana gelen kırık ve çatlaklarda,  boru birleşim yerleri ve abone bağlantı hatlarında meydana gelen; tüketici sayacından önceki su kayıpları fiziki su kayıpları olarak tanımlanıyor. Genel Müdürlüğümüz bu durumla mücadele ederek hem doğal kaynakların israfının hem de maddi kayıpların önüne geçiyor. İçme suyu iletim ve dağıtım şebekesindeki arızalardan kaynaklı yüzeye su çıktığında, ekiplerimiz anında müdahale edip arızayı tamir ediyor. Ancak yüzeye çıkmayan, PTT menholü veya kanalizasyon hatlarına karışan su arızalarının tespiti ancak teknolojik cihazlar ile yapılabiliyor.”

2028’e kadar su kayıpları en fazla yüzde 25 olmalı

31 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” gereği, büyükşehir ve il belediyelerinin 2028 yılına kadar su kayıplarını en fazla yüzde 25 düzeyine çekmesi gerekiyor. ASKİ de “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” ile su kayıplarını kademeli olarak azaltarak süreci iyileştirmeyi hedefliyor.