UĞUR İSTANBULLU

Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı

(ARTVİN) - İzmit'te gördükleri aronya meyvesinden etkilenen bir aile Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Aşağı Irmaklar köyünde aronya yetiştirmeye başladı. Köyde aronya yetiştiren Ayşe Irmak, "Bölgede farkındalık yaratacağını düşündüğümüz aronyayı köyümüzde ektik ve bugün de ürünlerimiz artık yetişmiş durumda" dedi.

Artvin'in Ardanuç ilçesinde, yüksek antioksidan içerdiği belirtilen aronya mevyesi yetiştiriliyor. Irmak ailesinin yetiştirmeye başladığı aronyaya, diğer köy sakinleri de ilgi göstermeye başladı.

Aronya yetiştiricisi Ayşe Irmak, şunları anlattı:

"İzmit’te oturuyoruz, annem ve babam emekli oldu, sonrasında da memleketimiz Artvin’in Ardanuç ilçesi Aşağı Irmaklar köyüne geri dönüş yaptılar. Kendi aramızda yaptığımız sohbetlerde Ardanuç’ta nasıl bir farkındalık yaratabiliriz, neler yapabiliriz, ne üretebiliriz, aynı zamanda kadınlar için de bir çalışma olsun diye düşünüyorduk. Bizim topraklarımız da çok zengin. İzmit’te biz de tarım alanında bir çalışma yapıyorduk arkadaşlarla, o zamanlar aronya üzerinde bir araştırmamız vardı. Babamlarla paylaşınca çok olumlu karşıladılar. Bunları konuşurken İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet İzmit’te aronya bahçesi kurmuştu ve biz de aronya üzerinde çalışmaya karar verip başladık. Tarım İl Müdürlüğü bizim toprakların aronya bitkisinin yetişmesi için uygun olduğunu söyledi. Yaptığımız diğer araştırmalarla birlikte bahçemizde aronya yetiştirmeye başladık. Burada en büyük sıkıntımız, talep edenler, aronyayı merak edenler de çok ama aronyanın pazar piyasasının olması lazım çünkü aronya çok değerli bir bitki. Özellikle sağlık sektöründe kanserle mücadelede önemli bir yeri var, sağlıklı beslenme konusunda önemli bir yeri var. Çayı, marmelattı oluyor ilaç sektöründe de kullanılıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor."

"Pazar konusunda sıkıntımız var"

Aşağı Irmaklar köyünde eşiyle birlikte aronya yetiştirmeye başlayan Emriye Irmak da  "Biz şu anda Ardanuç Aşağı Irmaklar köyünde oturuyoruz. Öncesinde İzmit’teydik, emekli olunca köyümüze yerleştik. Ardanuç Tarım İlçe Müdürlüğü'nden de destek gelince aronya yetiştirmeye karar verdik. Sonrasında toprak analizi alıp, aronyayı eşimle birlikte ekip büyütmeye başladık. Komşular ilgi duyuyorlar, bizim nasıl yaptığımızı soruyorlar. 'Biz de yapsak mı' gibi niyetleri var. 'Biz bu ürünü yaparsak para kazanabilir miyiz' diyorlar. Ürün var ama pazar konusunda sıkıntımız var" dedi.

"Bu ürün köyümüzde şaşkınlıkla karşılandı"

Köyüne artı değer katacağını düşünen Hamzet Irmak da şöyle konuştu:

"Emekli olduktan sonra çocuklarımla birlikte ortak karar verdik, beraber bir planlama yaptık Artvin’de katma değer yaratacak bir ürün yetiştirelim diye düşünürken kızımın fikriyle aronya konusunda gerekeli müracaatlarda bulunduk ve bölgenin toprak analizini yaptırdık, analiz sonucu aronyanın yetişeceği bilgisini aldık. Bu ürün her ne kadar Kuzey Amerika’da yetişen bir ürün olsa da bu bölgede de yetişebileceğini düşündük ve aronyayı ektik. Bağışıklık sistemi açısından güçlü hem de antioksidan içeriyor, çayını içebiliyorsunuz, kurutabiliyorsunuz, marmelatlını yapabiliyorsunuz, reçelini yapabiliyorsunuz ve bütün bunlar ürüne katma değer katıyor. Ürünün piyasadaki fiyatı da yüksek 600 liradan gidiyor kilosu, kurusu da bin liradan gidiyor. Bu, köyümüzde şaşkınlıkla karşılandı. Ben arkadaşlara bu ürünün toplumsal ve yaşamsal açıdan etkili bir ürün olduğunu aynı zamanda toplum açısından daha çok kar edebilecek bir ürün olduğu için ektiğimi anlattım."

Kaynak: anka