UĞUR İSTANBULLU
(ARTVİN)- Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal, "Türkiye’de çiftçiliğin sorunları çok büyük. Yakıtta durum belli, elektrikte durum belli, sulamada belli ve çiftçinin gün geçtikçe maliyetleri artarken maalesef gelirleri kısıtlanıyor. Çiftçi zaten borçla yaşıyor, geleceğini bir nevi ipotek altına almış durumda. Eğer siz yemde ve gübrede KDV’yi artırsanız çiftçinin giderleri daha da çok artacaktır ve bu da piyasaya yansıyacaktır tabi, tüketiciye yansıyacaktır ama üretici tabi üretebilirse" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü vergi paketiyle gündeme gelen yem ve gübrede KDV artışına çiftçi ve üreticilerden tepki geldi.
"Zaten yük altında olan çiftçi iyice ezilecek"
Ziraat Mühendisi Fuat Salan, şunları söyledi:
"Gübre ve yemde yüzde 10 ve yüzde 20’lik bir artış öngörülüyor ama büyük bir tepki olduğu için şu anda bekletiyorlar. Sisteme geçerse direk yüzde 10 ve yüzde 20’lik artış olacak. 500 yüz lira olan yem 600 lira olacak ama yıllar önce vergi indirimi oldu yüzde 10, onluk dilimler bire çekildi, sekizlikler sıfır oldu ama bize fabrikalarda yansıyan bir şey olmadı ve aynı fiyat devam etti. Şimdi bu zam söylentisi çıkınca hemen zamlar konuşulmaya başlandı. Zaten yük altında olan çiftçi iyice ezilecek, gübre atamayacak, ürün düşecek, yem alamayacak ve çiftçi daha perişan olacak. Kurban satanlar zaten zarar ettiler ve çoğunun kurbanlıkları da elinde kaldı. 400 yüz lirayı gören kesim fiyatları Et Süt Kurumu açıklamış; 290- 300 lira açıklamış. Yani yüzde 30 daha az açıklamış. Kazanamayan çiftçi, kurbanda satamayan çiftçi, perişan olan çiftçi ve şimdi yüzde 30 fiyatları geri çekersen zaten zarar edecek ve yerine yenisini alıp koymayacak. Diğer vatandaş buzağıyı almayacak hazırlık yapmayacak ve bu şekilde silsileyle devam edecek ve herkes zarar edecek. Hayvanlarını geri getirse ve baksa ve kurbandan gelen hayvan 15- 20 gün pazarda kaldığı için hastalıkta kapabiliyor ve yeniden toparlaması 2- 3 ayı buluyor. Vatandaş 3 ay saklayana kadar bunu kestireyim daha iyi diyor.
"Çiftçi zaten borçla yaşıyor, geleceğini ipotek altına almış durumda"
Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal ise şunları söyledi:
"Türkiye’de çiftçiliğin sorunları çok büyük, son olarak Maliye Bakanlığının açıklamasına göre gübre ve yemde yüzde 10 ve 20'lik KDV artışı bu çiftçinin maliyetinin artışı demektir. Yakıtta durum belli, elektrikte durum belli, sulamada belli ve çiftçinin gün geçtikçe maliyetleri artarken maalesef gelirleri kısıtlanıyor. Çiftçi zaten borçla yaşıyor, geleceğini bir nevi ipotek altına almış durumda. Eğer siz yemde ve gübrede KDV’yi artırsanız çiftçinin giderleri daha da çok artacaktır ve buda piyasaya yansıyacaktır tabi tüketiciye yansıyacaktır ama üretici tabi üretebilirse. Şu anda Türkiye’de en büyük sıkıntılardan birisi çiftçinin üretim yapıp yapmayacağı. Şu anda hasat mevsimi özellikle hububatta ve çiftçi ikinci ürünü ekmek zorunda veya bir dahaki sene tekrar ürün ekmek zorunda. Sulu arazide ikinci ürünü ekecek ve çiftçi şu anda düşünüyor ve acaba ikinci ürünü ekeyim mi ve seneye ekecekse ona göre planlama yapayım diyor. Bir kısmı belki tarlasını sürdü bekliyor ve gerçekten özellikle gübreye gelecek olan KDV artışı çiftçiyi olumsu yönde etkileyecek ve birçok çiftçi ekimden vazgeçecek. Yeme gelen artış ise hayvan fiyatlarını etkileyecek, maliyeti yükseltecek ete ve süte yansıyacaktır."