Nihayet beklenen haber Merkez Bankası’ndan geldi. TCMB’nin anketine göre, taşıt kredilerindeki sıkılaşma yılın son çeyreğinde sona erecek. Taşıt kredilerinde faizin düşmesi araç fiyatlarını nasıl etkileyecek, 400 bin liranın geri ödemesi ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar.

Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek amacıyla uyguladığı parasal sıkılaşma, kredi faiz oranlarının yükselmesine yol açmıştı. Yayımlanan son ankette sıkılaşmanın yılın son çeyreğinde sona ereceğine dair sinyaller verildi. Bu gelişme, kredi çekip araç almak isteyenleri heyecanlandırdı.

TARİH VERİLDİ

Merkez Bankası’nın 2024 yılı 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ne göre, bankalar yılın son çeyreğinde konut kredisi standartlarında gevşeme ve taşıt kredilerinde sıkılaşmanın sona ermesi yönünde planlar yapıyor.

İhtiyaç kredilerinde sıkılaşmanın devam etmesi bekleniyor. Sıkılaşmanın sona ermesiyle birlikte, taşıt kredilerine olan talebin yeniden artacağı düşünülüyor.

TAŞIT KREDİLERİNDEKİ FAİZ DÜŞÜŞÜ, ARAÇ FİYATLARINI NASIL ETKİLEYECEK?

Sektör temsilcileri kredi imkanlarının yeniden devreye girmesinin hem sıfır hem de ikinci el otomobil satışlarına önemli bir hareketlilik getireceğini öngörüyor.  Ayrıca, 2025'in ilk aylarında kredi faizlerinin düşmesi öngörülürken kredi büyüme oranlarının da yükselmesi bekleniyor.

Sıkılaşma ve yüksek faiz oranları, ikinci el otomobil piyasasındaki durağanlığın en önemli nedenlerinden biriydi. Yüzde 4 seviyesine kadar yükselen taşıt kredisi faizlerinin 3.50’ye gerilemesi, ikinci el satışlarda bir hareketlilik sağladı.

400 BİN LİRA TAŞIT KREDİSİNİN GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Tesla'nın Türkiye Fiyatlarına Zam Yapıldı! Tesla'nın Türkiye Fiyatlarına Zam Yapıldı!

Yüzde 3.50 faiz oranıyla, 400 bin liralık taşıt kredisinin 36 ay vade ile geri ödemesi aylık yaklaşık 23 bin lira civarında. Vade süresi uzadıkça geri ödenecek toplam tutar artıyor. 

Editör: Şevval Örs