Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Güneş: "Vatandaşın Konut Sahibi Olması Zor"
Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Fatih Güneş, “Son zamlardan sonra orta direk ve dar gelirli vatandaşın konut sahibi olması zorlaştı" dedi. Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Fatih Güneş; dem...
Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Fatih Güneş, “Son zamlardan sonra orta direk ve dar gelirli vatandaşın konut sahibi olması zorlaştı" dedi.
Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Fatih Güneş; demir, çimento ve diğer ürünlerdeki KDV'nin yüzde 18 olması ve dövizdeki dalgalanma ile fiyatların yükselmesinin inşaat sektörünü ülke ve Aksaray genelinde durma noktasına getirdiğini söyledi. İnşaat sektörünün kullandığı ürünlerde KDV indiriminin şart olduğunu belirten Güneş, şunları söyledi:
“Böyle olursa maliyetlerimiz düşer ve biz de uygun fiyatta daire satma imkânına sahip oluruz. Gerçekçi olmak gerekirse son zamlardan sonra orta direk ve dar gelirli vatandaşın konut sahibi olması zorlaştı. İnşaat sektörü iç piyasada ürün tedariği konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. İnşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu ürünler aşırı zamlandı. Örneğin 2021 yılında bir torba çimento 20 TL iken şimdi 50 TL oldu. 1 ton demir 7 bin TL iken bugün 13 bin TL bandında. 1 metre fayans 50 TL iken en uygun fayans metresi 150 lira civarında. Mutfak dolaplarının bir önceki sene, metresi 500-600 TL iken şu an 1250-1300 TL."
“HEM DAİRE FİYATLARI YÜKSELİYOR, HEM KİRALAR”
İnşaat sektöründe ihtiyaç duyulan ürünlere yüzde 200’ün üzerinde yapılan zamlar girdi maliyetleri oluşturdu. Bizler bu maliyetleri arsa payı ve karımızla satışa yansıttığımız zaman, 150 metrekarelik bir dairenin maliyeti 700 Bin TL civarına çıktı. Bu zamlar sürekli devam ediyor. Ramazan ayından sonra bu maliyetler artarak devam edecek ve 1 milyon liraya çıkacak. Dolayısıyla birçok müteahhit projelerini askıya alacak. Bu da bir mesken sorunu oluştururken piyasada daire az olduğu için dar gelirli vatandaş daire alamayacak. Bu durum da kiralara yansıyor. Hem daire fiyatları yükseliyor hem kiralar."
İnşaat malzemeleri tedarikçilerinin serbest piyasa ekonomisinden dolayı fiyatları istedikleri gibi artırdıklarını belirten Güneş, Avrupa'ya ihracat yapan ürün tedarikçilerine devletin bir kota getirmesi halinde, inşaat sektörünün rahatlayacağını söyledi.
Güneş “2021 yılında Aksaray'da 4 bin bandında konut yapıldı. Bu sene maliyetlerden dolayı 2022 yılında Aksaray'da öngörümüz 2 bin 500 civarında konut yapılması yönünde. Aksaray'da inşaat projeleri zaten 2022 yılında kat sorunu ve maliyetlerden dolayı da 2500 civarı konut yapılmasını öngörüyoruz. Arz ve talepteki değersizlik inşaat sektörünü 90’lı yıllara döndürüyor" dedi.
Yorumlar