(BALIKESİR)- 5’inci Balıkesir Aromaterapi Festivali devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) Şube Müdürü ve Aromaterapi Festivali Koordinatörü Nazım Tanrıkulu, "Balıkesir'in florası, Türkiye'deki birçok bölgeye göre daha çok bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Hem tarihi açısından hem de kültürel kodlar açısından şifa geleneğinin sürdüğü bir memleket, Balıkesir. Aromaterapiyle çok örtüşen bir yerde duruyoruz" dedi.

Bu yıl “Tarih, Şifa, Kültür” temasıyla gerçekleştirilen ve Türkiye'de alanında yapılan tek festival olan Balıkesir Aromaterapi Festivali devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda Ayvalık, Burhaniye, Edremit ve Gömeç Belediyeleri tarafından 4-7 Temmuz günleri arasında Burhaniye Ören’de 5’incisi düzenlenen “Balıkesir Aromaterapi Festivali”ne ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuşan BAÇEM Şube Müdürü ve Aromaterapi Festivali Koordinatörü Nazım Tanrıkulu, "Yüzün üzerinde etkinliğe 4 günlük süreçte Balıkesir Burhaniye, Ören ve BAÇEM Yerleşkesi'nde ev sahipliği yapacağız. Geçen sene 300 binin üzerinde insan gelmişti. Bu sene bu rakam daha da katlanacak gibi görünüyor. Şu an atölyelerimizde epey bir yoğunluk var" diye konuştu.

Dolu dolu festival

Eğitim-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Bahşi: "Atanamayan öğretmenler ülkenin büyük bir problemi haline geldi" Eğitim-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Bahşi: "Atanamayan öğretmenler ülkenin büyük bir problemi haline geldi"

Dört gün boyunca devam edecek festivalde seminerlerin, atölye çalışmalarının yanı sıra söyleşiler, konserler ve tiyatro gösterimlerinin de yer aldığını ifade eden Tanrıkulu, "BAÇEM Yerleşkesi içerisinde 5 farklı lokasyonda etkinliklerimiz var. Bir tanesi BAÇEM'in seminer salonunda. Dört güne yayılacak 31 seminer var, tarih, şifa, kültür teması içerisinde. Birçok akademisyenin yer aldığı bilimsel seminerler var. Aynı zamanda atölye çalışmaları olacak. Doğal boyamadan tutun da sabun yapımına, krem yapımına, cilt bakım rutinlerine kadar hatta yogadan farklı ses yolculuklarına kadar atölyeler olacak. Bu kısım burada saat 17:00'a kadar burada yapıyoruz. Buradan sonra da 18:00'den itibaren stantlar açılacak. Saat 20:00 itibarıyla stantların olduğu Ören Meydanı'ndaki alanda bilimsel söyleşiler, seminerler olacak ve aynı zamanda orada müzik dinletileri olacak. Müzik terapi odağında müzikler yapan gruplar veya kişiler sahnede performansını sergileyecekler. Masal gibi etkinlikler de olacak aynı zamanda. Ören tarafında amfi tiyatroda beş oyun tiyatro oyunu var. Ören'de plaj alanında da her gün bir sanatçının yer alacağı konserlerimiz var. En son gün yine Ören plaj sahnesinde festivale katılan müzisyenler, festivali coşkulu bir şekilde kapatalım diye kapanış meşki planladık" dedi.

"Aromaterapiyle çok örtüşen bir yer"

Balıkesir ve aromaterapi arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Tanrıkulu, "Biz şu an Kaz Dağları ve Madra Dağları'nın eteğindeyiz. Kaz Dağları bir şifa dağı diyebiliriz. Yani hem havasıyla hem de buradaki mitolojideki hikayeleriyle. Bölgede Adramytteıon Antik Kenti var. Adramytteıon Antik Kenti'nde ahudududan, hayıt bitkisinden yapılan kremlerinin kullanıldığını, güzellik iksirlerinin yapıldığını görüyoruz. Balıkesir'in florası, Türkiye'deki birçok bölgeye göre daha çok bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Hem tarihi açısından hem de kültürel kodlar açısından şifa geleneğinin sürdüğü bir memleket; Balıkesir. Aromaterapiyle çok örtüşen bir yer duruyoruz" diye konuştu.

"Örneği yok"

Vatandaşlara çağrıda da bulunan Tanrıkulu, "Festivalimiz coşkulu ve şifalı bir festival. Başlık ve kapsam itibariyle Türkiye'de dünyada da örneği olmayan bir festival. Türlü etkinliklerin olduğu bu festivali senede bir defa yapıyoruz, kaçırmasınlar" dedi.

 

Kaynak: anka