Türkiye'de ekonomik kriz nedeniyle en çok etkilenen sektörlerin başında gelen ilaç sektöründeki kriz derinleşiyor. Son olarak Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı 14 kritik ilacın satışını kur nedenini gerekçe göstererek durdurma yoluna gitti.

Satışı durdurulan ilaçlar arasında hangileri var?

Satışı durdurulan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. Bu ilaçlardan bazılarının Türkiye’de bir eşdeğeri de bulunmuyor.

Satışı durdurulan ilaçlar şunlar:

Exelon Transdermal Flaster

Exelon Kapsül

Exelon Oral Solüsyon

Trileptal Film Kaplı Tablet

Trileptal Oral Solüsyon

Desferal

Oxis Turbuhaler

Oxis Accuhaler

Oxis Diskus

Oxis Inhaler

Lumigan

Glaucomet

Aurogan

FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, bu konuyla ilgili Sözcü’ye açıklamada bulunurken, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Güner, “Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon’un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023’ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal’in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023’ten; Desferal’in teminini ise Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz” dedi.

“Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diye konuşan Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedarikinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

HASTALAR İÇİN CİDDİ RİSK OLUŞTURABİLİR

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis’in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçların da bulunduğunu belirterek, hastalar için ciddi risk ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Novartis’in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da benzer şekilde ya satışı tamamen durdurma ya da çok sınırlı arz gibi adımlar attığını belirten Özcan, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Avro kurunun şu an 33 lira olduğunu ancak ilaçta geçerli kurun 17,55 TL olduğunu belirten Özcan, ilaç firmalarının son açıklanan yüzde 25’lik zamdan memnun kalmadığını ve birçok ilacın temininde zorluk yaşandığını söyledi.

İlaç firmalarının ayrıca ödeme vadelerini kısaltma yoluna gitmeye başladığını aktaran Özcan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 90 gün vadeyle ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığı, bu gelişmenin de ilaç krizini büyüteceği uyarısında bulundu.

KRİZ BÜYÜYOR

İlaç krizi, Türkiye’de son dönemde giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Ekonomik kriz nedeniyle ilaç fiyatlarındaki artış, ilaç firmalarının Türkiye’den çekilme tehdidi ve ilaç tedariğinde yaşanan sorunlar, hastaların ilaç bulmasını zorlaştırıyor.

Rektum kanserinde hayat kurtaran gelişme Rektum kanserinde hayat kurtaran gelişme

Novartis’in satışını durdurduğu 14 kritik ilacın arasında, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalıkları gibi ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçların Türkiye’de eşdeğeri bulunmayan bazılarının satışının durdurulması, hastalar için ciddi risk oluşturabilir.

Editör: Balcan Hande