İstanbul Barosu, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde sosyal medya hesabından videolu anlatımlarla, okuma yazma bilmeyen seçmenin nasıl oy kullanacağından, seçmen listesinde bulunan bir başkası yerine imza atılması durumunda ne yapılacağına, OR/25, OR/26, 142 vb. belgeleri ile nasıl oy kullanılacağına dair işlemleri tek tek anlattı. 

İstanbul Barosu avukatlarından Burak Kahan Kaya'nın yaptığı anlatımlarda şunlara yer verildi:

KİMLER OY KULLANABİLİR?

-Yalnızca sandık seçmen listesinde ismi olanlar oy verebilir. İsmi olmayanların oy kullanmasına izin verilmez. İstisna olarak sandık kurulu başkan ve üyeleriyle bina sorumluları, seçim güvenliğini sağlamakla görevli kolluk kuvvetleri, İlçe Seçim Kurulu tarafından görevlendirilmiş kişiler bağlı bulunmadıkları sandıklarda oy kullanabilirler. 

HATAYLA BAŞKASININ YERİNE İMZA ATMA

-Hata sonucu başkası yerine imza atan kişi tespit edilebiliyorsa yanlış atılan yerin üstü çizilir ve doğru yere imza atılır. Yerine imza atılan kişi de oy kullanabilir. Bu durum ayrıntıyla tutnağa işlenmelidir. Fakat yanlış imza atan kişi tespit edilemiyorsa, o kişi artık oy kullanamaz. Ancak bu durum da tutnağa işlenir. 

OKUMA YAZMA BİLMEYENLER NASIL OY KULLANIR?

-Okuma yazma bilmeyen kişilere oy kullanma hususunda yardım edilemez. Ancak bu kişiler kabine geçmeden önce sordukları taktirde sandık kurulu başkanı tarafından oy pusulasındaki parti ve kişiler anlatılır. 

OR/25, OR/26, 142 V.B BELGEYE SAHİP SEÇMENLER NASIL OY KULLANIR?

-İlçe Seçim Kurulu Başkanı seçimin yapıldığı çevrede oy verme hakkına sahip olduğu halde seçimin yapıldığı seçim çevresindeki seçmen listesinde olması koşuluyla görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle bina sorumlularının, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin, İlçe Seçim Kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş görevlilerinin her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindekileri kapsayan bir belge verir. Ayrıca bu seçmenlerin esas kayıtlı oldukları sandık seçmen listesinde meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazıyla bildirir. İl Genel Meclis Üyeliği seçimi için her ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için her belde seçim çevresi olduğu gibi mahalle muhtarlıklarıyla İhtiyar Heyetleri seçimi için de her muhtarlık bir seçim çevresidir. Bu nedenle büyükşehir belediye başkanlığı yapılan yerlerde kendi seçim çevresinde ve kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinde görev alan kişi tüm seçim türleri için oyunu kullanır.  Kendi seçim çevresinde ancak kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinin dışında kalan kişi belediye seçimleri için oy kullanır, mahalle seçimi için oy kullanamaz. Büyükşehir belediye sınırları içinde ancak kayıtlı olduğu ilçe dışında kalan kişi yalnız büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanır. Başka bir ilde görevli kişi hiçbir seçim türünde oy kullanamaz.  

Küçükler doğayı keşfetti Küçükler doğayı keşfetti

KİMLER İTİRAZ EDEBİLİR? 

-Seçme yeterliliğine sahip seçmenler siyasi partiler veya bunların tüzüklerine göre kuruluş kademelerine göre başkanları ve vekilleri siyasi partiler ve bağımsız adayların müşahitleri ve adaylar itiraz edebilirler.

Kaynak: anka