(ANKARA)- CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, öğretmen atamalarının 20 binle sınırlı kalmasını ve mülakatların kaldırılmamasını eleştirerek, “Mülakat adaletsizliğini seçimden önce itiraf edenler şimdi vazgeçti. Şimdi ne mülakat kalkıyor ne de söz verilen atama sayısı gerçekleşiyor. 22 yılda hükümetin mülakatı nasıl kullandığını örnekleriyle gördük. Binlerce genç sınavlarda dereceye girmesine rağmen mülakatlarda elendi. Ataması yapılmayan onlarca genç öğretmen yaşamına son verdi. Öğretmenlerimizi değersizleştiren bu anlayış ülkemizin geleceğine de en büyük darbeyi vurmaktadır” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidarın 20 bin öğretmen atama kararını ve kamuda mülakatların kaldırılmamasını eleştirdi. Atanamayan öğretmenlerin başka işlerde çalışmak zorunda bırakıldığını ifade eden Kış, mülakatların kaldırılması çağrısı yaptı.

“BU ANLAYIŞ, ÜLKE GELECEĞİNE DARBE VURMAKTA”

Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri’mizin en eşsiz kütüphanesi, gençlerimize armağan olsun” Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri’mizin en eşsiz kütüphanesi, gençlerimize armağan olsun”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “68 bin öğretmen açığı var” açıklamasını hatırlatan Kış, şöyle konuştu: “Mülakat adaletsizliğini seçimden önce itiraf edenler şimdi vazgeçti. Şimdi ne mülakat kalkıyor ne de söz verilen atama sayısı gerçekleşiyor. 22 yılda hükümetin mülakatı nasıl kullandığını örnekleriyle gördük. Binlerce genç sınavlarda dereceye girmesine rağmen mülakatlarda elendi. Ataması yapılmayan onlarca genç öğretmen yaşamına son verdi. Atanmayan her öğretmen bugün başka işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerimizi değersizleştiren bu anlayış ülkemizin geleceğine de en büyük darbeyi vurmaktadır.”

İstanbul’da bir lisede okul müdürü olan İbrahim Oktugan’ın bir öğrenci tarafından öldürülmesini kınayan Gülcan Kış, “Eğitimcimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm bunlar, iktidarın eğitimi ve eğitim emekçisini değersizleştirme politikalarının sonucudur. Bir tarafta; ülkenin geleceğinde söz sahibi olmak için aylarca mücadele veren atanmayı bekleyen öğretmenler, bir tarafta göz göre göre cinayete kurban giden eğitimciler. AKP İktidarına sesleniyorum: Koruyamıyorsunuz, sahip çıkamıyorsunuz ve bunun baş sorumlusu sizlersiniz” diye konuştu.

“9 KEZ BAKANLAR 17 KEZ SİSTEM DEĞİŞTİ”

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana en fazla bakanın değiştiği kurumun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu ifade eden Gülcan Kış, “Tam 9 farklı isim Bakan koltuğuna oturdu. 17 kez de eğitim sistemi değişti. İsimler değişti, müfredatlar değişti, fakat eğitime bakış açıları hiç değişmedi. İktidara geldiğinde “atanmayan öğretmen kalmayacak” diyenler, bu rakamı 1 milyona çıkardı. 22 yıllık süreçte, kamusal eğitim çökmüş, eğitim özelleştirilmiş, laik, bilimsel eğitim anlayışı terk edilmiştir. Kısacası eğitimde çaresiz, çözümsüz bir iktidarla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“99 BAKAN DA GELSE DÜZELTEMEZSİNİZ”

22 yıl içinde eğitime ayrılan bütçenin giderek azaldığına da dikkat çeken Gülcan Kış, şunları söyledi:

“Eğitimde tasarruf olmaz, yatırım olur bunu defalarca söyledik. Ekonomik krizin faturasını eğitime çıkarmayın dedik. Ancak alınan kararlar, sistem değişikliği, eğitimin niteliğini her geçen aşağıya çekmektedir. Tıpkı ekonomi de olduğu gibi eğitim alanında da çözümsüz bir iktidar var karşımızda. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan bile 'Eğitimde arzu ettiğimiz başarıyı sağlayamadık' itirafında bulunmuştur. Ekonomi doğru bir politikaya evrilmez ise, eğitimde de hiçbir şey düzelmeyecektir. 9 değil, 99 eğitim bakanı da değiştirseniz eğitim sistemini düzeltemezsiniz.”

Kaynak: anka